Sivut

lauantai 22. kesäkuuta 2019

Kätketty aarre Kotkassa


Aikanaan Kotkan säästöpankin funkismiljöö,
mutta nykyään kaupungin asiakaspalvelupiste 
Ruorin toimitilana.


Kotkan kaupungin asiakaspalvelupiste Ruori sijaitsee torin laidalla lähellä kaupungintaloa. Sinne ei turisti helposti eksy, koska kaupungin nettisivuilla tätä ei mainita nähtävyytenä ja toimipisteen palvelut on suunnattu paikkakuntalaisille. Rakennus on hienosti kunnostettu tyylipuhdas funkiskohde, joka on alunperin suunniteltu pankiksi.

Kotkan säästöpankin konttori ilmeisesti 
alkuperäisessä muodossa.
 
Tämä kuva on 1950-luvulta ja 
lasireliefit ovat jo paikallaan.

Rakennuksen on suunnitellut yksi suomalaisen funkisarkkitehtuurin keskeisimpiä henkilöitä: Pauli E. Blomstedt. Talo valmistui 1935 ja siinä toimi 1960-luvun alkuun asti Kotkan säästöpankki. Kaupunki peruskorjasi rakennuksen 1993-1994 mahdollisimman alkuperäiseen asuun. 
Blomstedt suunnitteli myös sisustuksen huonekaluja myöten ja valaisimet valmisti Taito Oy.

Kotkan kaupungin asiapalvelupiste Ruori 2019.

Blomstedtin alkuperäisessä suunnitelmassa ikkunat olivat tavalliset kirkkaat. Ikkunoihin hankittiin vuoden 1950 aikana Göran Hongellin suunnittelemat ja Karhulan lasitehtaan valmistamat lasireliefit. Lasiruudut ovat kolmessa ryhmässä, joiden kunkin koko on 280 x 180 cm. Laseihin on kuvattu Kotkan teollisuuden, sataman ja kaupunkikeskustan näkymiä.

Näissä ruuduissa on kuvattuna Kotkan 
sataman toimintaa.



Tämä miljöö on Kotkan torin kulmalta; vasemmalla 
Säästöpankin talo ja oikealla Kotkan kaupungintalo, 
joka tuo mieleen Neuvostoliiton ja Itä-Saksan 
hallintorakennukset.



Kotkalaista teollisuutta edustavat 
puunjalustukseen liittyvät aiheet.


Hongell on suunnitellut teoskokonaisuuden ja 
ilmeisesti I. Aalto on sen toteuttanut, mutta 
kuka oli I. Aalto?

Pankille valmistui uusi toimitalo 1960 ja kaupunki osti tämän rakennuksen rahatoimiston käyttöön. Peruskorjauksen jälkeen tiloissa on toiminut asiakaspalvelupiste Ruori.

Paikkakunnalla käy paljon arkkitehtuurista kiinnostuneita turisteja kotimaasta ja ulkomailta, mutta he käyvät yleensä vain Karhulan puolella tutustumassa Alvar Aallon suunnittelemaan Sunilan alueeseen. Varmasti moni poikkeaisi matkallaan myös tähän Blomstedtin suunnittelemaan kohteeseen, jos siitä olisi heillä tieto.
Sekään ei ole ollut yleisessä tiedossa, että Göran Hongell on suunnitellut tällaisia lasireliefejä, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin Yrjö Rosolan reliefit. Tällaisista ei ole mainintaa Hongellista kertovissa teksteissä.

Kotkan säästöpankin talon julkisivu.

Toivoisi, että Merikeskus Vellamossa esillä olevaan Karhulan lasitehtaan tuotantoa esittelevään näyttelyyn lisättäisiin valokuva tästä lasireliefistä ja Ruorin yhteystiedot, jotta lasiharrastajat osaisivat löytää paikalle.
Toivoisi myös, että Kotkan kaupungin matkailumarkkinoinnista vastaavat lisäisivät tämän kohteen Kotkan nähtävyyksien listalle.

Kiitokset Ruorin asiakaspalvelukoordinaattori Jaana Feldt´ille vinkistä!



Ruorin osoite on Kirkkokatu 6, Kotka ja se on avoinna kesällä 24.6. - 17.8. ma–pe klo 9–17 + la klo 10 - 15. 
Talvikaudella ma, ti, to klo 9–16, ke klo 9–17 ja pe klo 9–15.

1 kommentti:

  1. Kiitos hyvästä informaatiosta ja kauniista kuvista. Upea rakennus.

    VastaaPoista