Sivut

maanantai 25. heinäkuuta 2016

Eero Sallisen maljakko


Viime viikolla tässä blogissa julkaistiin kolme kuvaa maljakosta ja kysyttiin tunnistaako kukaan sen muotoilijaa: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2016/07/tunnistustehtava.html

Oikea vastaus on Eero Sallinen ja valmistaja on Riihimäen Lasi Oy. Sallinen oli syntynyt 1919 ja hän työskenteli useaan otteeseen Riihimäen Lasilla. 1930-luvun alussa hän aloitti tehtaan maalaamossa. 1950-luvun alussa hän työskenteli Gustavsbergin posliinitehtaalla Ruotsissa. Vuosina 1956 – 1968 hän työskenteli Kumelan lasitehtaalla taiteilijana. Ruotsissa tekniikkaa oli sovelluttu mm. Wilhelm Kågen Argenta-sarjan keramiikkaesineiden koristelussa.
 
Eero Sallisen nimellä Riihimäen Lasille signeerattuja
esineitä näkee hyvin harvoin. Kumelan mustissa hopea-
maalatuissa esineissä Sallisen nimen näkee useammin.
 
Sallisen tunnetuimpia teoksia lienevät piikkimuotissa tehdyt eriväriset nk. yhden kukan maljakot sekä hopeamaalilla koristemaalatut mustat maljat. Hopeamaalaustekniikan hän oli oppinut Ruotsissa, eikä paljastanut tekniikkaansa toisille Kumelan lasitehtaalla.


Kolme Sallisen yhden kukan maljakkoa, joiden
muodoissa on samankaltaisuutta Gunnel Nymanin
nuutajärveläisiin piikkimuottimaljakoihin ja niiden
humppilalaisiin sukulaisiin, joita tehtiin Helanderin
veljesten firmassa.
Vuonna 1949 Sallinen osallistui Riihimäen Lasin omalle henkilökunnalleen järjestämään muotoilukilpailuun Uno Dahlbergin kanssa yhteisellä ehdotuksella. Parivaljakko voitti käyttölasisarjan.

Nyt puheena olevan maljakon perusmuodossa voi nähdä samankaltaisuutta esim. Gunnel Nyman kanssa: http://www.designlasi.com/content/maljakko-23

Maljakon alaosassa taas voi nähdä samankaltaisuutta esim. Saara Hopea ja Valto Kokon muotoilemien esineiden kanssa:
http://www.designlasi.com/content/maljakko-hopea-saara
http://www.designlasi.com/forum/valto-kokko-viiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti