Sivut

tiistai 13. tammikuuta 2015

Soodaa ja sirkushuveja - Ihmetystä herättävää lasitaidetta



Aino Vilpas: Mini Muffins. Kuva: Suomen käsityön museo
Copyright: Soda Shop Design
 
Alma Jantunen - Marjut Numminen - Johannes Rantasalo - Aino Vilpas

Näyttely Suomen käsityön museossa Jyväskylässä 2.1. - 19.4.2015

 
Soda Shop Designin ja Lasisirkuksen lasinpuhaltajat lyöttäytyivät yhteen ja loivat näyttelyn, josta ei puutu väriä, iloa tai hulluja ideoita.

Soodaa ja sirkushuveja -näyttelyn teokset ovat uutta suomalaista lasitaidetta. Ne eivät ole skandinaavisen jäämäisiä ja suoraviivaisia, vaan jotain aivan muuta. Teosten muotokieli on moninaista ja orgaanista. Soda Shopin töissä välkehtivät ruokasoodasta syntyneet kuplat lasikerrosten välissä; Lasisirkuksen teoksista heijastuu sirkusmaista rohkeutta ja taituruutta. Teosten koot vaihtelevat pienestä lasileivoksesta lähes kolmemetriseen veistokseen. Kaikki näyttelytyöt on toteutettu puhtaasti käsityönä perinteisiä lasinpuhallustekniikoita käyttäen.

Soda Shop Designin Marjut Numminen ja Aino Vilpas ovat puhaltaneet teoksensa Riihimäellä, kun taas Lasisirkuksen Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo työskentelevät Nuutajärvellä. Tekijät ovat taiteilijoita, käsityöläisiä ja yrittäjiä. He saavat leipänsä lasin tekemisestä ja heidän sielunsa syttyy kohdatessaan 1100 asteista sulaa hiekkaa. Näyttelyssä tekijät hulluttelevat lasilla ja herättävät ihmetystä: Tarvitseeko bonsai-puuta koskaan kastella? Houkutteleeko lasista valmistettu kuolettava cocktail? Mitä syntyykään, kun yhdistetään lasi ja metalli? Moni kakku on päältä kaunis, mutta entäpä lasimuffinssi? Haukkaisitko?

Alma Jantusta (s. 1973) inspiroi luonto ja liike. Värien runsas käyttö ja paksun lasimassan optiset ominaisuudet saavat työt näyttämään eläviltä. Yksinkertaiset ja orgaaniset muodot valmistuvat käsityönä, ilman muotteja. Sen voi hyvin tuntea ja kokea esineiden pyöreistä muodoista.
 
Marjut Numminen: Drinksu-rivistö. Kuva: Suomen käsityön museo
Copyright: Soda Shop Design
 
Marjut Nummista (s. 1983) kiehtovat kauniit ja sulavat muodot, räiskyvät värit, mahdottomat ideat ja rajojen ylittäminen. Lasin tekemisen raskas fyysisyys pistää lasinpuhaltajan koville, mutta valmiissa töissä se ei saa näkyä. Kepeys ja iloisuus ovat teosten tunnusmerkkejä.
 

Johannes Rantasalo: Stranger in the night.
Kuva: Suomen käsityön museo / Copyright: Lasisirkus
 
Johannes Rantasalon (s. 1968) lasi vei mennessään kaksikymmentä vuotta sitten. Kesti kymmenisen vuotta kunnes metallialaa opiskellut nuori mies palasi juurilleen. Metallin ja lasin yhdistäminen synnytti veistoksia, joissa nämä kaksi erilaista, mutta kuitenkin hyvin samalla tavoin käyttäytyvää materiaalia yhdistyvät. Töiden aiheet löytyvät absurdista ja oudosta maailmasta, jossa soi balkanilainen torvimusiikki.
 

Johannes Rantasalo: BalGun. Kuva:
Suomen käsityön museo / Copyright: Lasisirkus
 
Aino Vilppaan (s. 1987) lasiteoksille tyypillistä ovat iloiset värit, leikittelevyys ja rento muotoilu. Inspiraatio työhön ammentuu kaikesta ympärillä olevasta ja tapahtuvasta, mutta eniten lasimateriaalista itsestään. Kuuma lasimassa, savun tuoksu ja työn kiihkeä tempo ovat paras luovuuden lähde. Töissä on usein paljon yksityiskohtia, jotka tekevät teoksista mielenkiintoisia ja yllätyksellisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti