Sivut

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Suomalaisen lasin vuosikirja 2014 julkaistaan 7.6.


Suomalaisen lasin vuosikirjan 2014 kannessa komeilee Markku Salon kuluvan vuoden vuosikoira Hot Dog, jonka valmistamiseen on käytetty viimeinen sulatuserä kuuluisaa nuutajärveläistä rubiininpunaista lasimassaa. Kannen kuva: Muotohuone Oy.

Suomen lasimuseon ystävät ry julkaisee Suomalaisen lasin vuosikirjan, jossa on artikkeleita vanhoista ja uusista suomalaisista lasiesineistä sekä niiden tekijöistä. Tässä artikkelikokoelmassa esitellään keväällä toimintansa lopettaneen Nuutajärven lasitehtaan historiaa ja tehtaan viimeisestä työpäivästä on tehty kuvareportaasi.

Jean Sibeliuksen tytär Heidi Blomstedt tunnetaan keraamikkona, mutta tässä kirjassa hänet esitellään lasin muotoilijana. Nämä Riihimäen lasin ja Kumelan lasitehtaan valmistamat esineet eivät levinneet koko kansan keskuuteen ja ne tunnetaan huonosti myös lasiesineiden keräilijöiden keskuudessa. 1970-luvulla Blomstedtin esineitä markkinoitiin tuotenimellä Lumilasi.

Suomalaisen lasinvalmistuksen varhaisinta historiaa 1600-luvulta valotetaan Gustaf Jungin pulloja Uudestakaupungista –artikkelissa.

Suomalaisen taidelasin nykyisyys ja tulevaisuus on suurelta osin itsenäisten lasistudioiden varassa. Näiden pienyrittäjinä toimivien muotoilijoiden ja lasinpuhaltajien tuotannon esittelyyn käytetään lähes puolet kirjan 128 sivusta.

Vuosikirjan ideana on esitellä viimeksi kuluneen vuoden aikana tapahtunutta tuotantoa ja toimintaa. Kirjan loppuosassa julkaistaan tiedot Suomen lasimuseon ja Suomen lasimuseon ystävät ry:n toiminnasta vuoden 2013 aikana. Muutaman sivun laajuisesti esitellään mielenkiintoisia esimerkkejä suomalaisten huutokauppatalojen vasarahinnoista viimeksi kuluneen vuoden ajalta.

Nyt julkaistava Vuosikirja on lajissaan ensimmäinen ja sellainen julkaistaan tästä eteenpäin vuosittain.

Kirja on nelivärinen ja sen sivukoko on madallettu A4 (28x21 cm), sivumäärä on 128 ja painos 2000 kappaletta. Kirjan ISSN-tunnus on 2342-3722 ja se on painettu kotimaisena työnä Vammalan kirjapainossa. Kirjaa myydään 7.6. Lasi- ja keräilytapahtumassa Suomen lasimuseon piha-alueella. Kirja tulee myyntiin Suomen lasimuseon museomyymälään, josta sitä toimitetaan myös postin välityksellä. Myös Huutonetin kautta kirjaa voi ostaa julkaisuviikonlopun jälkeen. Muista myyntikanavista tiedotetaan myöhemmin Suomen lasimuseon ystävät ry:n nettisivustossa ja Lasinkeräilijän Blogissa.

Suomen lasimuseon ystävät ry:n jäsenet saavat kirjan jäsenetuna. Yhdistyksen jäsenmaksu on henkilöjäseniltä 20 euroa. Jäseneksi voi liittyä Lasi- ja keräilytapahtumassa 7.6. Riihimäellä sekä yhdistyksen nettisivujen kautta osoitteessa www.suomenlasimuseonystavat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti