Sivut

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Aamu-tv:ssä puhuttiin suomalaisen taidelasin tulevaisuudesta

Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva lasitehdas Nuutajärvellä toimi viimeisen kerran täydellä teholla perjantaina 21.2., jonka jälkeen tehtaalla alkoi talvilomaviikko ja maaliskuun alusta alkaen tuotantoa on alettu ajaa alas ja siirtää sitä asteittain saman omistajan toiselle tehtaalle Iittalaan. Viimeisen tehoviikon lauantaina muotoilija ja taiteilija Markku Salo Nuutajärven lasikylästä sekä muotoilija ja lasipuhaltaja Marja Hepo-aho Riihimäeltä olivat Ylen Aamu-tv:n sohvalla keskustelemassa suomalaisen taidelasin tulevaisuudesta.
 
Muotoilijat Marja Hepo-aho ja Markku Salo Aamu-tv:n juontaja Anna Lehmusveden kanssa keskustelemassa studion sohvalla.
Markku Salo oli yhdessä Kerttu Nurmisen kanssa Nuutajärven lasin viimeiset kuukausipalkkaiset muotoilijat. Nykyään muotoilijat tekevät töitä keikkapalkalla projektikohtaisesti. On siis palattu siihen tilanteeseen, joka vallitsi suomalaisissa lasitehtaista ennen suomalaisen lasimuotoilun ja lasituotannon huippukautta. Ensimmäinen kuukausipalkkainen muotoilija suomalaisessa lasitehtaassa oli Göran Hongell, joka palkattiin Karhulaan vuonna 1932. Kolme vuotta myöhemmin tehtaan johtajaksi nimitettiin omistajasuvusta Hans Ahlström ja yhdessä he nostivat Karhulan lasitehtaan maailmanmaineeseen.
Keikkailevat muotoilijat eivät tutustu lasinpuhaltajiin ja muihin lasihytissä työskenteleviin eri ammattien edustajiin samalla tavalla kuin hyteissä aikaansa paljon viettäneet huippumuotoilijat Gunnel Nyman, Tapio Wirkkala ja Timo Sarpaneva. Eikä lasiin materiaalina pysty tutustumaan kunnolla oppilaitoksissa, vaan olisi mentävä hyttiin työskentelemään yhdessä kokeneiden lasinvalmistuksen ammattilaisten kanssa.

Muotoilija Markku Salo Ylen Aamu-tv:ssä 22.2.2014.
Markku Salo muisteli omaa lasimuotoilun alkuvaihetta vuodesta 1983 alkaen Nuutajärvellä; vaikka Kaj Franck oli jäänyt jo eläkkeelle, niin Franckin henki välittyi lasitehdasyhteisöön saapuneelle Oiva Toikan ohjauksessa. Salon piti muotoilla nelisen kolme vuotta käyttölasia ja tutustua sillä tavoin uuteen materiaaliin ennen kuin sai käyttöönsä taideverstakon. Nuutajärvelle Salo tuli Saloran muotoilupäällikön tehtävästä.

Salo edustaa perinteistä taideteollista työskentelytapaa eli hän muotoilee ja muiden ammattien osaajat valmistavat esineet muotoilijan tekemien suunnitelmien mukaisiksi. Nykyään Salo työskentelee omassa yrityksessään Nuutajärven lasikylässä.

Muotoilija ja lasinpuhaltaja Marja Hepo-aho Aamu-tv:n studiossa.
Marja Hepo-aho edustaa studiolasiliikettä, joka sai alkunsa 1960-luvulla Yhdysvalloissa, josta se on omaksuttu Suomeen Ruotsin kautta. Siinä muotoilija on itse keskeisessä roolissa myös esineiden valmistuksessa, joskus jopa yksin valmistaa itse muotoilemansa esineen, mutta usein toisen tai muutaman ammattilaisen kanssa yhdessä.

Taidelasiesineiden muotoilija on siis yhä useammin Suomessakin myös lasihytissä työssä esineiden valmistuksen aikana ja hän myös itse vastaa tuotteidensa markkinoinnista eli on taiteilijan, käsityöläisen ja markkinoijan taidot omaava yrittäjä. Suomalaisen taidelasin tulevaisuus on näiden moniosaajien muodostamissa pienyrityksissä. Iittalassa taidelasituotantohan on pääasiassa Oiva Toikan muotoilemia esineitä, lisäksi muutama vanha Wirkkalan ja Sarpanevan esine sekä Aalto-vaasien eri versioita.

Suomalaisen taidelasin tulevaisuudesta puhuttiin Ylen Aamu-tv:n lähetyksessä 22.2.
Marja Hepo-aho on valmistunut Nuutajärven kolmevuotisesta lasikoulusta, joka oli aluksi osa maineikasta Wetterhoffin taide- ja käsityöoppilaitosta, mutta on nykyään osa Koulutuskeskus Tavastiaa. Hän muistaa Nuutajärven lasikylän tiiviinä yhteisönä. Nuutajärven jälkeen hän jatkoi opintoja Ruotsissa ja työskentelee nykyään Riihimäellä entisen lasitehtaan tiloihin rakennetussa osuuskunta Verstakon hytissä.

Marja Hepo-ahon ja Markku Salon muotoilemat esineet studion sivupöydällä ennen lähetyksen alkua.
Aamu-tv:n studiossa Marjalla oli mukaan Viimeinkin yhtä –sarjan esine, jossa sininen lasiosa on puhallettu kiinni jalustajana toimivaan kiveen, jolloin lasimaljan alaosa muotoutuu kiven mukaan. Kaulassa hänellä oli itsetehdyt lasihelmet ja hän myös opettaa lasihelmitekniikkaa kursseilla.

Markku toi mukaan kaksi lasikoiraa, jotka jatkavat lasitehtaissa aikoinaan valmistettujen viinakoirien perinnettä. Myös Salon koirat ovat taide-esinefunktion lisäksi karahvipulloja.
Marja Hepo-aho ja Markku Salo aamustudion sohvalla.
Ylen Aamu-tv:n 22.2. lähetyn jakson voi katsoa 23.3. asti Yle areenasta: http://areena.yle.fi/tv/2140167

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti