Sivut

keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Lasimuseossa Riihimäellä avautuu 2 näyttelyä perjantaina

Ulla Forsell – Lasitaidetta Ruotsista

Ulla Forsell kuuluu ruotsalaisen studiolasin pioneereihin. Hän on puhaltanut lasia omassa studiossaan Tukholmassa jo 40 vuotta. Hän on tehnyt sekä taidelasia että käyttölasia. Ulla Forsellin lasiesineet ovat värikkäitä ja henkeviä, huumorilla ja mielikuvituksella maustettuna. Vain harvat kykenevät laseissaan välittämään samaa leikkisää keveyttä kuin Ulla Forsell. Hän on käyttänyt vadeissaan myös niin sanottua köyhän hopeaa, vanhaa tekniikkaa, jossa lasi hopeoidaan.

Ulla Forsell työskentelemässä. Kuva: Stefan Nielson / Suomen lasimuseo.

Ulla Forsell: Botanica 2013. Kuva: Suomen lasimuseo

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Ulla Forsell on tutkinut lasin sisäistä hohdetta ja heijastuksia. Häntä kiehtoo se, mitä näyttää tapahtuvan hohtavalla pinnalla, joka tuikkii syvyydestä kuten peilissä. Viime aikoina hän on tehnyt kokonaisia peiliseiniä, jotka hohtavat kuin värillinen silkki ja jotka heijastavat valoa maagisella tavalla.

 
Väri ja lumo – Ranskalaista Art Deco -lasia – Charles Schneider

 
Nancyssa ja Pariisissa taidetta opiskellut Charles Schneider (1881 – 1953) kuuluu Art Deco -lasin suuriin nimiin. Yhdessä veljensä Ernestin kanssa hän perusti oman lasitehtaan vuonna 1913 Pariisin lähelle. Maailmansodan syttymisen takia tuotanto käynnistyi vasta vuosina 1918 – 1921. Tekniikat olivat lähellä Daumin ja Emile Gallén käyttämiä, mutta muotoilu modernistista. Kansainvälinen kuuluisuus koitti Pariisissa vuonna 1925 järjestetyn taideteollisuusnäyttelyn myötä. Tehtaassa tehtiin kahta eri valmistuslinjaa: Varsinaiset Schneiderin nimellä signeeratut esineet olivat yksilöllisempiä, värikkäitä vapaasti puhallettuja taide-esineitä. La Verre Francais -nimellä signeeratut olivat sarjatuotantoa, vaikkakin teknisesti monimutkaisempia, usein etsattua verholasia. Toiminta keskeytyi lamakaudella 1931, mutta jatkui seuraavana vuonna. Toiminta päättyi konkurssiin vuonna 1939.

Charles Schneiderin pojat Robert-Henri ja Charles jr. jatkoivat toimintaa vuodesta 1946 eläkkeelle jäämiseensä saakka vuonna 1981.
 
Charles Schneider: Olives, 1920/1922.
Kuva: Jean-Pierre Serre / Suomen lasimuseo

Charles Schneider: Valaisin, 1918/1922.
Kuva: Jean-Pierre Serre / Suomen lasimuseo
 

Pääosa näyttelyn esineitä on valmistunut vuosina 1918 – 1931. Esineet kuuluvat saksalaisen Barlach Heuerin ja ranskalaisten Laurence & Jean-Pierre Serren kokoelmiin.

Näyttely on saatu Suomen lasimuseolle yhteistyössä ruotsalaisen The Glass Factoryn kanssa.

 

Molemmat näyttelyt ovat auki Suomen lasimuseossa Riihimäellä 14.2. – 4.5.2014.
 
Lisää netissä: www.suomenlasimuseo.fi
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti