Sivut

perjantai 27. syyskuuta 2013

Näyttely Karhulan teollisista vaiheista Tampereella

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella on avattu Kotkan kupeessa sijaitsevan Karhulan teollisista vaiheista kertova Karhu ja Tähti –näyttely. Näyttelyssä on valokuvia ja elokuvia Karhulan historiasta sekä lasitehtaan tuotantoa 1800-luvun lopusta lähtien. Karhulan teollisuuspuiston nykyaikaa näyttelyssä kuvaavat Karhu ja Tähti -videoteos sekä Behind the Gates -video. Karhulan teollisuusalueella on toiminut useita yhtiöitä lähes puolentoista vuosisadan ajan ja se on muodostanut oman tiiviin yhteisönsä.

Karhulan lasitehdas oli Suomen suurimpia lasitehtaita 1900-luvun alkupuoliskolla. Näyttelyssä on nähtävillä Aalto-maljakon alkuperäinen puumuotti vuodelta 1936. Savoy-maljakkonakin tunnetun muotoilun ikonin suunnitteli Alvar Aalto Karhulan lasitehtaan järjestämässä kilpailussa Pariisin vuoden 1937 maailmannäyttelyä varten. Esillä on myös muotilla valmistettuja maljakoita.



Alvar Aallon suunnitteleman Savoy-maljakon eli Aalto-maljakon puumuotti.
Kuva: Kymenlaakson museo / Työväenmuseo Werstas.

Karhulan lasitehdas oli myös arkisemman talouslasin valmistaja. Näyttelyssä on yli sata pulloa eri ajoilta. Vanhimmat olut-, punssi-, limonadi- ja maitopullot ovat 1800 - 1900 -lukujen taitteesta. Uudempaa muotoilua ja valmistustekniikkaa edustavat 1970-luvun virvoitusjuomapullot, Finlandia vodka -pullot ja olutpullot.

 

Karhulan olutpulloja vuosien varrelta.
Kuva: Kymenlaakson museo / Työväenmuseo Werstas.

Karhu ja Tähti -videoteoksessa on Karhulan Teollisuuspuistossa työskentelevien ihmisten kertomuksia, kuvia alueelta sekä työsuojelujulisteita 1950-luvulta. Videoteoksessa tarinansa kertovat esimerkiksi 1960-luvulta lähtien alueella työskennellyt malliveistäjä, viime aikoina töihin tullut vientimyyjä sekä viimeisen lasiuunin suunnittelija uunin purkamisen hetkinä. Teoksen ohjaaja Hannu Oksanen on halunnut tuoda esiin ihmisiä teollisen toiminnan ylläpitäjinä ja alueen monikasvoisuutta.

Näyttelyssä on myös kolme elokuvaa 1950-luvulta. ”Alkavaa Karhulaa”(1951) ja ”Karhula kasvaa”(1956) sekä sellutehtaasta kertova ”Sunila”(1957). Lisäksi näyttelyssä on dokumentaarisia valokuvia teollisuusalueen perustamisvaiheesta 1800-luvun lopulta 2000-luvulle kuvaesityksenä. Lisää historiallisia kuvia on selattavissa verkossa osoitteessa
www.karhujatahti.fi

Näyttelyn ovat tuottaneet Karhulan Teollisuuspuisto ry, Mediatehdas Dakar Oy ja Kymenlaakson museo Euroopan aluekehitysrahaston ja Kotkan kaupungin tuella.

Näyttely on avoinna yleisölle Työväenmuseo Werstaalla 20.9.2013-7.1.2014. Museon yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät osoitteesta:
http://www.tyovaenmuseo.fi/

Lähde: Työväenmuseo Werstas


Tampereella järjestetään Keräily 2013 –messut Pirkka-hallissa viikon kuluttua perjantaista 04.10. sunnuntaihin 06.10. Samalla reissulla kannattaa siis poiketa myös Karhulan historiaan tutustumassa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti