Sivut

lauantai 30. maaliskuuta 2013

Kumelan kalamaljoja

Pilkkikausi alkaa olla eteläisessä Suomessa jo ohi, mutta jatkuu pohjoisempana edelleen. Tämä tulee mieleen katsellessa Kumelan lasitehtaan maljoja, joihin on kaiverrettu ilkeännäköisiä kaloja. Hongellin kalamaljoissa kalat ovat paljon sympaattisemman näköisiä. Mikähän kalalaji on kaiverruskuvion suunnittelijan mielessä ollut, kun näitä on piirretty ? Samat kalat löytyvät myös Kumelan pikkumaljakoista.

Malja löytyy ainakin Kumelan vuoden 1955 myyntiluettelosta mallinumerolla 302. Silloin sitä on valmistettu myyntiin myös ilman kaiverrusta, sukeltajakaiverruksella ja kotkan kuvalla varustettuna. Tuo kotka on kaiverrettu moneen muuhunkin Kumelan lasitehtaan esineeseen ja siitä kuulee käytettävän nimityksiä Kumelan kotka sekä Tommolan kotka. Jälkimmäinen nimi tulee lasinhioja Sulo Tommolan mukaan. Hän myös suunnitteli hiontakuvioita.

Maljaa on tehty ainakin kolmessa eri koossa ja useista eri värisistä lasimassoista.

Vastavaloon katsoessa tämä kuparinruskeasta lasista tehty malja kelpaa hyvin laiskan ihmisen akvaarioksi.


Vaalearuskea vasemmalla, iso kuparinruskea keskellä ja oikealla on väritön Kumelan kalamalja.
 
Tämän maljakon värisävy muistuttaa Karhulan lasin kristalliesineiden ruskeanviolettia, josta Karhulassa käytettiin nimitystä pariisinväri.
Tällainen maljakko varustettuna Göran Hongellin signeerauksella kiersi muutama vuosi sitten eräällä kauppiaalla mukana muutamilla messuilla. Sittemmin malja myytiin Apollon huutokaupassa ja huutokauppaluettelossa se oli nimetty Hongellin työksi. Myöhemminkin näitä on yritetty myydä Hongellin muotoilemina ja ”aitoustodistuksena” käytetään kopiota tuosta Apollon huutokauppaluettelosta.

Ovatko nämä ilkeännäköiset kalat piraijoja ?
 
Nämä pikkumaljakot löytyvät Kumelan vuoden 1955 tuoteluettelosta numerolla 34. Korkeutta sillä on 125 mm ja hiontakuviona on ollut tarjolla myös purje, perho ja kotka. Maljakosta on ollut myös jäälasiversio. Tuoteluettelon näköispainos löytyy liitteenä Suomen lasimuseon julkaisemasta kirjasta "Oy Kumela - lasimaalaamosta tehtaaksi".
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti