Sivut

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Suomalaisia lasiesineitä esillä Japanissa


Suomalaista muotoilua lähestytään tavallisesti puhumalla ”kultakaudesta”, sodanjälkeisestä ihmeestä tai luonnon aiheiden ja kansankulttuurin sovelluttamisesta modernistiseen ajatteluun. Vaikka nyt Japanissa avattavan näyttelyn pääpaino on suomalaisen lasimuotoilun kultakaudessa 1950-luvulla, on Suntoryn taidemuseo (Suntory Museum of Art) halunnut esitellä suomalaista lasia koko sen historian ajalta, 1700-luvulta nykyaikaan. Näyttelyn käsikirjoituksesta ovat vastanneet pääkuraattori Ruriko Tsuchida Suntoryn taidemuseosta ja intendentti Kaisa Koivisto Suomen lasimuseosta. Suomen lasimuseon näyttely on esillä Suntoryn taidemuseossa Tokiossa 21.11.2012 - 20.1.2013

Suomeen ja suomalaiseen näyttelyyn liitetään tiettyä eksotiikkaa Japanissa, mihin näyttelyn nimikin 'Lasimuotoilua Suomesta, metsien ja järvien maasta' viittaa. Näyttelyssä korostuu japanilaisten painottama näkemys suomalaista muotoilua leimaavasta yksinkertaisuuden, käytännöllisyyden ja kauneuden yhdistelmästä. Käyttöesineet tavoittelevat ajattomuutta. Tavallisiin koteihin suunnattu muotoilu tuo hienostuneisuutta meidän kaikkien elämään. Joulun aikaa juhlitaan nykyisin Japanissakin, ja juuri tähän aikaan avoinna oleva näyttely tuo mukanaan viitteen suomalaiseen jouluun. Teemallisesti näyttely jakautuu kolmeen osaan: vanhaan suomalaiseen lasiin, muotoilun kultakauteen 1930-luvun taistoineen ja 1970-luvun jälkeiseen aikaan monine suurine muutoksineen.

Suomalaisen lasin historian lisäksi näyttelyssä on mukana Iittalan nykytuotantoa, mm. Oiva Toikan lintuja ja Harri Koskisen installaatio.
Näyttelyn pääsponsorit ovat Iittala/Fiskars Home, Finnair ja Scandex Co, joka on Iittalan edustaja Japanissa.

Tokion jälkeen näyttely on esillä myös Osakassa (The Museum of Oriental Ceramics) 20.4. - 28.7.2013 ja Sapporossa (Hokkaido Museum of Modern Art) 1.10. - 24.11.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti