Sivut

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Olympialasia


Näin Lontoon olympialaisten aikana voi muistella suomalaisia olympialaisia. Helsinki valmistautui olympialaisiin 1940 ja muistoesineitä ehdittiin valmistaa myös lasista. Tunnetuin on Antti Salmenlinnan suunnittelema ja Riihimäen lasin valmistama olympiamalja. Kulmikkaan maljan sivuilla on kuvattuna 3 urheilulajia: juoksu, keihäänheitto ja paini. Neljännellä sivulla on olympiarenkaat ja teksti: Helsinki 1940.

Olympimaljasta on monta väriversiota; tässä tumma lila.


Tässä on kirkkaan sininen malja. Juoksijat ovat olympiarenkaitten vastasivulla.

Keihäänheittäjä vaalean sinisessä maljassa.

Painijat voimakkaan vihreässä maljassa.

Kun vuoden 1940 olympialaiset peruttiin 2. maailmansodan vuoksi, muutettiin maljan muotin olympialaisista kertova sivu kuvaksi Helsingin stadionista. Nimikin muuttui stadionmaljaksi.


Suomen urheilumuseon kokoelmassa on punertava olympiamalja.

Riihimäen lasin juhlanäyttelyssä Suomen lasimuseossa oli hehkuvan keltainen olympiamalja. Kuva on näyttelyn avajaisista 19.8.2010.

Tämä Karhulan lasitehtaan karahvi oli tuotannossa jo kauan ennen kisoja. Siitä on olemassa myös rionruskea versio ja molemmista löytyy useammalla erilaisella hiontakuviolla koristellut versiot. Tämä olympiaversio on tehty värittömästä lasista ilman hiontoja, koristelu on tehty maalatulla kuviolla. Ilmeisesti maalattuja versioita on useita erilaisia. Ainakin sellainen versio tunnetaan, jossa on useita pieniä purjeveneitä maalattu karahvin kylkeen.
Kumelan lasitehdas valmisti vuoden 1940 kisoja varten yhdistetyn tuhkakupin ja kynttilänjalan.


Taisi olla Los Angelesin 1984 olympialaisten avajaiset missä nostettiin olympialippu ylös-alaisin salkoon. Sama moka on tapahtunut Riihimäen lasissa, kuva on kirjasta Keräilijäön aarteet - Suomalaisia juomalaseja.

Tässä lasissa olympiamerkki on oikein päin.


3 kommenttia:

  1. hei se ei oo mikään kynttilänjalka, vaan siihen tumpattiin tupakka.

    VastaaPoista
  2. Entäs tämä tuhmakuppi?

    http://www.urheilumuseo.fi/portals/47/Helsinki-1940-tuhkakuppi-2.jpg

    Onko se niin yleinen ettei edes kuvia kannata nettiin laittaa kun ainoa on urheilumuseon sivulla. Tai sitten tupakointi nyt on vaan nykyisin hyvin epäsuosittua.

    Ostaisikohan joku tuollaisen, valmistusvuosihan ei missään tapauksessa ole murheilumuseon sivulla sanottu 1940 koska jo 1939 oli täysin selvää että olympialaiset on peruttu.

    VastaaPoista
  3. Onko alin kuva (pieni juomalasi) valmistettu myös kyseiseen 1940 olympialaisia varten? Onko tietoa miksi juuri musta ja punainen viiva??

    VastaaPoista