Sivut

perjantai 27. heinäkuuta 2012

Glorian Antiikissa juttu lasituhkakuppien keräilijästä




Hanna Uusitalon kirjoittamassa jutussa kerrotaan riihimäkeläisestä Allan Haarakankaasta, joka kerää lasista valmistettuja tuhkakuppeja. Hän on kerännyt niitä kuutisen vuotta. Jutussa Haarakangas kertoo harrastuksestaan ja Timo Junttilan valokuvissa nähdään esineitä kokoelmasta.



Jutun aloituskuvassa Haarakangas esittelee Tapio Wirkkalan Aslak tuhkakupin harvinaisempaa versiota, jossa tuhkakupin pohjassa ei olekaan Euroopan kartta, vaan Wirkkalan suunnittelemasta Finlandia –vodkan logosta tutut porot, jotka ottelevat sarvet vastakkain. Haarakangas sanoo nähneensä vain kolme tällaista tuhkakuppia. Tämän blogijutun lopussa on kuva neljännestä.



Glorian Antiikin jutussa on myös tästä blogista tuttuja esineitä, kuten Finnen Rettigille suunnittelema savukkeiden tarjoilumalja ja tupakko, joka on savukemaljan, tulitikkurasian pidikkeen, tuhkakupin ja niiden alustan muodostama kokonaisuus.

Vasemmalla on poroversio Aslak –tuhkakupista, oikealla on samalla porokuvolla varustettu paperipaino. Sitä ei ole ilmeisesti tehty samassa muotissa, kun se on vähän pienempi, eikä siinä ole Aslakin hienoja reunoja. Ei ole tiedossa onko tällaisia paperipainoja ollut virallisesti tuotannossa vai onko tämä jonkinlainen kokeilukappale.


Tässä blogissa on ollut juttuja tästä aihepiiristä:
28.5.2012:  Tuhkakuppeja vai taideleseja ?
14.3.2012: Tupakointiin liittyviä lasiesineitä

9.3.2012: Stockmannin tuhkakuppi 1930-luvulta

11.2.2012: Keräilykohteena lasiset tuhkakupit

8 kommenttia:

  1. Hei !
    Asun Norjassa ja ja heinäkuussa ollessani Suomessa luin kyseisen Glorian antiikin jutun tuhkakupeista. En tiennytkään omistavani niin harvinaista tuhkakuppia mitä Aslakin poroversio on. Muistaakseni myös täällä asuvalla sisarellani on samanlainen. Ehkä niitä on tehty vientiin. Hallussamme olevat tuhkakupit ovat löytyneet kirpputoreilta, nyt kun tupakoimisesta on tullut hyi.

    VastaaPoista
  2. Ehkä se ei olekaan niin harvinainen. Kun porot muistuttavat sitä Finlandia-vodkan tunnusta, niin voisiko kyseessä olla Alkon tilaustyö ?

    VastaaPoista
  3. Ennen tuhkiksetkin olivat designia, mahtaneeko ykskään nimimuotoilija niitä nykypäivänä edes suunnitella.
    Kukaanhan ei polta enää :)

    VastaaPoista
  4. Uskoisin että tuo "paperipaino" on samaan muottiin tehty kokeilu tms. kuin tuo tuhkis mutta, vain pienemmällä lasimassalla. Aslak sarjan tuhkakuppeja on kolmea eri kokoa ja ainakin kolmella eri kuviolla. Yleisin niistä on kartta mutta myös tuo poroaihe sekä koko pohjan kokoinen iittalan i-logo ovat suht yleisiä. Aslak sarjan laseja ja tuhkakuppeja löytää helposti kirpputoreilta edukkaasti kun tietää mitä etsiä. Vanhantavaran liikkeet pyytävät kiskurihintoja eikä heiltä näin ollen kannata ostaa.

    VastaaPoista
  5. minulla on kaikki kolme kokoa ja iso on juuri tämä sarvia kalistelevat porot ja paljon pienempiä ympäri pohjaa, ollut jo useamman vuoden, sitä en ole tiennyt, että olisi harvinainen, ostettu myös jostain pääkaupunkiseudun kirpparilta, mikähän olisi hinta?

    VastaaPoista
  6. Hinta varmaan euron. Ihan arvokas on euroaikana. onnea.

    VastaaPoista
  7. Haluain tietää tuhkakupin arvon. Riihimäenlasi, Turun riemujuhla muistoksi valmistus 1929

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riihimäen Lasi valmisti kahta malli Turun riemuvuoden kunniaksi. Toinen on kulmikas vaaleanpunainen ja siinä kuvattuna Turun linna - toinen on pyöreä ja tehty lysterilasista, sen kuvassa on Turun tuomiokirkko. Molempien hintapyynnöt ovat vaihdelleet 20 - 60 euron välillä esineen kunnosta ja myyjästä riippuen. Esineiden kuvat löytyvät esim. vanhasta blogijutusta: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2015/06/kuvia-lasi-ja-kerailytapahtumasta-2015.html - kuva no 45/113.

      Poista