Sivut

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Runsaasti lasiesineitä Wanhassa Satamassa

Helsingin Antiikki- ja taidemessut pidettiin tänä viikonloppuna Katajanokan Wanhassa Satamassa. Paikalla oli paljon vanhoja tuttuja myyjiä, mutta jonkin verran oli tapahtunut vaihtoakin. Tarjolla oli hyvä valikoima monen ikäisiä suomalaisia lasiesineitä.

Lauantaina oli aamupäivällä vähän hiljaisempaa, mutta iltapäivällä oli enemmän yleisöä paikalla. Ohessa on kuvia tapahtumasta.


Wanha Satama –tapahtumakeskus on osa Suomen Messut konsernia ja se muodostuu kahdesta vanhasta tavaramakasiinista nimiltään Selja ja Poppeli sekä niiden välisestä tilasta, joka katettiin lasikatolla ison remontin yhteydessä 1980-luvun puolivälissä. Alun perin makasiinit ovat valmistuneet 1800-1900 –lukujen vaihteessa. Remontin yhteydessä vanhat rakenteet ja pääosa vanhoista pinnoista jätettiin näkyviin. Tällaisena Wanha Satama on erinomainen miljöö antiikkimessuille.

Tässä näkyy pieni osa Bisarrin osaston lasiesineistä. Pääosa on halutuinta design-lasia, mutta on mukana myös historiallisempaa tavaraa.

Ylähyllyn päässä on kaksi maljakkoa, jotka saattavat ensivilkaisulla näyttää keramiikalta.

Lähempi tarkastelu osoittaa, että maljakot ovat kellertävää lasia, jonka päälle on levitetty musta massa. Kuviot on tehty raaputtamalla osa massata pois. Maljakot on signeerattu ja ne on valmistanut Kauklahden lasitehdas 1940-luvulla. Ne ovat kahden eri taiteilijan signeeraamia; isommassa on nimi Ora ja pienemmän signeeraus on vaikeammin tulkittavissa.

Tietääkö joku tästä tekniikasta ja/tai vastaavista esineistä enemmän ? Tietoa voisi välittää tämän blogin kautta muillekin kiinnostuneille lähettämällä viesti: lasinkerailijanblogi@gmail.com


Tässä taas värikkäämpiä lasiesineitä Bisarrin osastolla.

Tällä pöydällä on osa Pekantikin osaston lasiesineistä.

Wanhan Sataman käytävillä mahtui hyvin kävelemään, vaikka joillakin osastoilla saattoi joutua vähän odottamaan, että pääsi katsomaan läheltä tarjolla olleita esineitä.

Tässä on muutama esine Christine´s Design´in osastolta.

Nämäkin ovat samalta osastolta.

Turkulaisen Old Artin lasiesineiden valikoima oli ehkä tapahtuman hienoin ja osastolla oli paljon muitakin hienoja taide-esineitä: keramiikkaa, valaisimia, tauluja. Pöydällä on Aimo Okkolinin kristallia ja vitriineissä paljon muuta.

Isokokoiset Okkolinin Lumpeenkukat ovat todella näyttäviä.

Vitriinistä löytyi lisää myös Okkolineja.


Myös värikkäämpiä ja modernimpia lasiesineitä oli tarjolla, esimerkiksi Nanny Stillin Pajazzo.

Gunnel Nymanin piikkimuottimaljakoita oli useita.

Kaj Franckin värikkäitä design-esineitä. Ja nämäkin ovat vielä Old Artin osastolta.



Tässä harkitaan hankintaa Ars Julikan osastolla.

Tapio Wirkkalan muotoilemaa design-lasia

Turun Pandoran osastolla oli tällainen uniikki Wirkkala.

Taustalla Toivo Niskakoski esittelee Nymanin piikkimuottimaljakkoa ja etualalla asiakas tarkastelee Taisto Kaasisen Arabialle muotoilemaa isoa Härkää.

Topiquen lasiesineiden tarjontaa.

Vasemmalla Jacobinon Kumelalle muotoilema ja Erkki Käpin kaivertama esine. Keskellä Sointu Kajanderin Nuutajärvelle tekemä maljakko ja oikealla Sulo Tommolan kaiverrustyö Kumelalle. Esineet olivat Huutokauppa Sampon osastolla.

Tämä Jacobinon muotoilema esine on yleisempi lilan värisestä lasimassasta tehtynä. Erkki Käpin kaivertamalla koristellut versiot ovat harvinaisempia.

Oikealla oleva Göran Hongellin muotoilema maljakko on valmistettu 1940-luvun lopulla. Sodan jälkeisenä aikana maljakon seinämät tehtiin ohuiksi, jotta kristallia ei mennyt niin paljon. Vasemman puoleinen on tehty 1950-luvulla, jolloin voitiin palata alkuperäiseen 1930-luvun kristallimäärään, jolloin esineestä tuli paljon jykevämpi. Kuva on Huutokauppa Sampon osastolta.

Oiva Toikan värikkäitä maljakoita.

Oiva Toikan Majakka.


Kaj Franckin värikkäitä pokaaleja.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti