tiistai 27. lokakuuta 2020

Oodissa pidettiin Kumela-luento

Sirkku Kumela-Lehtonen suunnitteli paljon vähäeleisen 

tyylikkäitä esineitä suvun tehtaalle.


 

Viikko siiten Suomen lasimuseon ystävät ry järjesti kaikille avoimen luentotilaisuuden Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Koronan vuoksi Oodin Maijansaliin sai ottaa vain enintään 75 henkilöä kerrallaan, vaikka sinne mahtuisi kolminkertainen määrä. Aikaisemmin Riihimäellä järjestetyt vastaavat tilaisuudet ovat olleet hyvin suosittuja: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2019/03/kumela-luento-veti-vakea-lasimuseolle.html

 

Yleisöä seuraamassa Satu-Lotta Peltolan luentoa 

Oodin Maijansalissa 20.11.2020.

 

Siksi SLMY järjesti Oodissa kaksi esitystä: klo 18 ja 19. Hiljattain tapahtunut tautitilanteen huononeminen ja tapahtuman vähäinen markkinointi varmaan aiheuttivat sen, että paikalle tuli yhteensä reilut 40 kuulijaa. Kumelan sukuun kuuluvan toimittaja Satu-Lotta Peltolan esitys oli kuitenkin mielenkiintoinen ja antoi läsnä olleille uutta tietoa Riihimäellä perheyhtiönä vuodesta 1937 vuoteen 1976 toimineesta lasitehtaasta. Humppilan lasitehdas osti Kumelan 1976 ja sen toiminta jatkui vuonna 1985 tapahtuneeseen konkurssiin asti. Seuraavana vuonna Wärtsilä osti Humppilan lasitehtaan.

 

Satu-Lotta Peltola takana tehtaan perustaneet 
veljekset Oiva, Toivo ja Ilmari Kumela.

Suomen lasimuseon ystävät ry:n kotipaikka on Riihimäki, koska museokin sijaitsee siellä, mutta jäseniä yhdistyksessä on eri puolilla Suomea ja muutama ulkomaillakin. Eniten jäseniä asuu pääkaupunkiseudulla, joten on luontevaa, että yhdistyksellä on toimintaa myös siellä. 

Aluksi Kumelan liikeideana oli ostaa muiden tehtaiden

valmistamia lasiesineitä, koristella ne maalaamalla tai

kaivertamalla ja myydä sitten korkeammalla hinnalla.


 

Yhdistyksen järjestämät erittäin suositut lasiesineiden myyntitapahtumatkin järjestettiin aluksi Helsingissä eli vuosina 1992 ja 1993. Vuodesta 1994 alkaen tapahtumat on järjestetty lasimuseolla Riihimäellä. Asia käy ilmi Risto Aallon kirjoittamasta SLMY:n myyntitapahtumien historia-artikkelista, joka on julkaistu Suomalaisen lasin vuosikirjassa 2015.

 

Maija Carlsson suunnitteli Kumelalle mm. tällaisia 
nauhafiligraaniesineiksi kutsuttuja astioita.

Aluksi 1930-luvulla töitä tehtiin kotona, mutta toiminnan 
laajennuttua piti rakentaa erillinen työtila lasimaalaamolle.
Tässä tuo tulevan tehtaan ensimmäinen rakennus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti