maanantai 11. toukokuuta 2020

Samettinen maljakko


 

Maljakon muotista kopioituneena koristeena 
on lehtipuun tai pensaan lehtiä ja norkkoja, 
onko kyseessä pähkinäpensas?

Blogin lukija lähetti kuvia maljakosta tai suojaruukusta. Tällaista lasia on kutsuttu ainakin satiinilasiksi ja samettihapotetuksi lasiksi. Tuollainen pinta saadaan aikaan käyttämällä sekä hiekkapuhallusta että hapotusta. Ranskalainen Laliquen tehdas on tunnettu tällaisista lasiesineistä, mutta valmistajia on muitakin ainakin Tsekissä ja Tanskassa. Myös Suomessa on käytetty tätä tekniikkaa.

Tunnistaako joku näissä kuvissa näkyvän esineen? Löytyisikö tietoa tai arvelua valmistajasta ja ajankohdasta?
Maljakon suuaukon halkaisija 16 cm, pohjan halkaisija 9,5 cm, korkeus 16,5 cm.

Kiitos kuvista ja tiedoista nimimerkille Krista.


LISÄYS 18.5.:

Kysyjän esine on tunnistettu böömiläiseksi eli tsekkiläiseksi lasiesineeksi. Valmistaja on Inwaldin lasitehdas ja tuotenimi tällaisille esineille oli Barolac Glass. Esineitä vietiin Englantiin, jossa ne ilmeisesti sekoittuivat ranskalaisiin esikuviinsa 1920 ja 30-luvuilta. Suunnittelijaksi on nimetty Douglas Jenkis, jonka isällä oli lasin maahantuontiyritys ja liikemerkkinä J-kirjain. Yleensä näissä esineissä on muotista tullut massaleima Barolac.
Jenkins omisti muotit, mutta ne jäivät toisen maailmansodan vuoksi Tsekkoslovakiaan ja osa katosi tai tuhoutui sadan melskeissä. Osa muoteista on otettu uudelleen käyttöön 1950- ja 60-luvuilla ja joitain niistä käytetään edelleen.

Kiitos Pertille tunnistamisesta ja kuvista !
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti