torstai 2. huhtikuuta 2020

Nuutajärven Fauni-lasit


 
Fauni-grogilaseja alkuperäispakkauksessaan.

Wikipedia kertoo, että Fauni-peikot ovat taiteilijapariskunta Helena ja Martti Kuuskosken luomia peikkohahmoja. Ne syntyivät pehmoleluina 1950-luvulla. Aluksi peikkojen ompelu oli Helena Kuuskosken oma harrastus, mutta siitä syntyi yritys, joka suurimmillaan työllisti lähes 200 henkeä. Se toimi ensin Naantalissa, sitten Tuusulassa ja lopulta Järvenpäässä, johon rakennettiin peikkoteeman ympärille myös elämyspuisto Peikkometsä. Yritys valmisti tekstiilejä ja miljoonia käsintehtyjä peikkoja, joita vietiin myös ulkomaille. Fauni-yritys lakkautettiin 1971. Helena Kuuskoski päätyi lapsineen Yhdysvaltoihin, missä he perustivat peikkoja myyvän yrityksen. Martti Kuuskoski jatkoi peikkojen tekemistä Suomessa, muun muassa Suomusjärvellä. Alkuperäisistä peikoista on tullut keräilykohteita.

Nuutajärven tarrat vielä paikoillaan.

Suosituin Kuuskoskien peikkohahmoista oli Sumppi, jota myytiin ulkomaita myöten. Vuonna 1965 Helsingissä jopa perustettiin lyhytikäinen Sumpit-niminen teiniyhtye, jonka esiintymisasut jäljittelivät Sumppi-peikkoa. 1980-luvun alussa Martti Kuuskoski perusti perheineen Peikkopuiston Jämsään, Himosvuoren kupeeseen. Himoksen kaikki rinteet nimettiin Fauni-Peikkojen mukaan.
 
Tuohon aikaan Nuutajärven tuotteet 
myytiin Wärtsilä-brändin nimissä.

Varsinaisten Sumppi-tuotteiden ulkopuolella Peikot esiintyivät Mallasjuoman valmistaman Peikkojuoman etiketeissä. Ne seikkailivat myös sarjakuvassa Osuuspankin asiakaslehti YV:ssä ja Osuuspankilla oli 1960-luvulla Sumppi-aiheisia säästölippaita.

Siirtokuvat on signeerattu Fauni Finland -62.

Näillä hahmoilla oli jokaisella oma nimi; 
muistaako joku vielä ne?

Näistä Nuutajärven lasitehtaan valmistamista Fauni-laseista Wikipedia ei kerro mitään, mutta Fauni-siirtokuvalla varustettuja laseja valmistettiin eri kokoisina, eri juomille. Lapset varmaan joivat Peikkojuoma-limsaa, mutta aikuisilla oli laseissaan toisenlaista ”peikkojuomaa”. 1960-luvulla juopuneena liikkuminen julkisella paikalla oli rikos ja poliisi korjasi näitä, useimmiten miehiä, pois katukuvasta putkaan selviämään. Kerrotaan poliisin tokaisseen miestä Mustaan Maijaan retuuttaessaan, että ”On herra tainnut nauttia liikaa peikkojuomaa.” 

Mallasjuoma valmisti Peikkojuomaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti