perjantai 17. huhtikuuta 2020

Kevään kukkasia


 
Göran Hongellin muotoilema malja 1930-luvulta 
on varustettu Karhula-Iittalan kaksoislogolla.

Etelä-Suomessa on jo pitkään voinut nähdä kukkivia sinivuokkoja ja aurinkoisimmilla paikoilla valkovuokotkin ovat aloittaneet kukinnan. Kevään eteneminen on hidastunut, kun lämpötilat ovat laskeneet. Ehkä ei kuitenkaan voi puhua takatalvesta, vaikka eilen 16.4. Helsingin Kaisaniemessä mitattiin tämän talvikauden lumiennätys: 3 cm.


Oheinen malja on Göran Hongellin muotoilema ja Karhulan lasitehtaan tuotenumero on sille 9356. Sitä on valmistettu ensiksi värittömästä lasista 1932 alkaen ja myöhemmin 1938 alkaen lisäksi azurinsinisestä, merenvihreästä ja havannankeltaisesta lasista. Esine kuului USA:n vientimallistoon.


Maljaa on myyty ilman kaiverruskoristeluja sekä useilla erilaisilla kuvioilla koristeltuna, tunnetuin lienee ”Reindeer hunt”, jotka jotkut kutsuvat hirvenhiihtäjäksi, mutta peuraahan siinä koitetaan saada saaliiksi.


Tämän version kuviona on tyyliteltyjä kukkia, ehkä ne voisivat olla valkovuokkoja, jotka alkavat nuokkua melkein heti, kun ne on laitettu maljakkoon. Siksi niitä kannattaakin ihailla ulkona luonnossa ja jättää poimimatta.

Erilainen valaistus korostaa maljassa eri piirteitä 
kuin aloituskuvan kirkkaassa auringon valossa 
otetussa kuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti