maanantai 20. toukokuuta 2019

Lounais-Hämeen Pirtin lasit


Lasi oli aikanaan suosittu ja levisi koko maahan 
SOK:n, OTK:n ja Stockmannin kautta. Tietysti 
sitä myytiin runsaimmin forssalaisissa liikkeissä.


Nuutajärven lasitehtaan valmistamat juomalasit ovat sen verran yksinkertaisen vaatimattomat, että niitä on joskus kuullut kaupiteltavan 1800-luvun laseina, vaikka ne ovat 1940-luvun lopulta.

Lounais-Hämeen kotiseutu- ja museoyhdistys keräsi mm. näitä laseja myymällä varoja pirtin rakentamiseen. Tuo yhdistys on perustettu 1923 ja sen keskushahmona toimi pitkään Forssan Lehden perustanut Esko Aaltonen. 


Yhdistyksen toimesta pystytettiin Tammelan Kaukolanharjulle näkötorni 1926 paikkaan, josta avautuu näkymä, jonka on tauluun ikuistanut mm. Albert Edelfelt 1890. Edelfeltin taulusta on käytetty kahta suomenkielistä nimeä: Kaukolanharju auringonlaskun aikaan ja Näköala Kaukolanharjulta. Paikka oli Saaren kartanon mailla, jotka omisti taiteilijan puolison de la Chapelle –suku. Vuodesta 1930 kartano on kuulunut von Frenckellin suvulle.
 
Lasin korkeus on 85 mm ja 
suuaukon halkaisija on 62 mm.

Yhdistys vuokrasi maaomistajalta alueen, jolle perustettiin yleiseksi virkistys- ja vapaa-ajanviettopaikaksi Saaren kansanpuisto 1932. Vuodesta 1934 alkaen siellä on järjestetty juhannusjuhlat ulkoilmateatterissa. Väkeä paikalle tuli mm. läheisestä Forssan tehdasyhdyskunnasta.

Lounais-Hämeen pirtin on suunnitellut arkkitehti Veikko Kyander ja rakennuksen lasimaalaukset on tehnyt Tapani Lemminkäinen, joka on suunnitellut myös tämän lasin kyljessä olevan koristekuvion. Rakennustyöt alkoivat 1946 ja hirsirakennus valmistui 1948. Se on ollut ja on edelleen suosittu juhlien pitopaikka ja siellä toimii ravintola, joka on kesäaikaan 22.5.–4.8. avoinna ke–la klo 13–18 ja sunnuntaisin klo 12–16.

Lounais-Hämeen Pirtin 
vanha matkamuistoviiri.

”Lounais-Hämeen Pirtin lasit on yksi harvoista puristelaseista, jota on maassamme valmistettu kaksiosoisella muotilla. Se näyttää jääneen myös maamme puolisen vuosisataa vanhan puristelasiperinteen viimeiseksi.” Sitaatti on Erkki Fredriksson: Lasiin prässättyä protestia –vihkosesta, jonka julkaisivat Keski-Suomen museo ja Kansallismuseo 2012.

1900-luvun puolivälissä Lounais-Hämeeseen laskettiin kuuluvan Forssa, Koijärvi, Tammela, Jokioinen, Ypäjä, Humppila, Urjala, Somero ja Somerniemi eli 9 kuntaa. Nykyään Koijärvi osa Forssaa, Urjala suuntautuu Pirkanmaahan, Somerniemi on liitetty Someroon ja se suuntautuu Varsinais-Suomeen eli jäljellä on 5 kuntaa.

L-H Pirtin lasi on esitelty suurmieslasien seurassa, 
vaikka se ei kuulukaan saman aikakauden poliittisen 
protestin prässilaseihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti