torstai 25. huhtikuuta 2019

Nuutajärven lasikylän kulttuurisäätiö perustaa Oiva Toikan nimikkorahaston suomalaisen lasitaiteen tukemiseksi


 
Oiva Toikka, Primavera, 2019

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö perustaa Oiva Toikan rahaston, joka tukee ja edistää suomalaisen lasitaiteen tulevaisuutta. Nimikkorahaston kautta Toikan vaikutus suomalaiseen lasimuotoiluun ja -taiteeseen jatkuu merkittävänä myös tulevaisuudessa.

Suomalaisen lasin juuret ovat olleet Nuutajärven kylässä vuodesta 1793. Siellä ovat työskennelleet monet lasisuunnittelun suuret nimet kuten Gunnel Nyman, Saara Hopea, Kaj Franck, Kerttu Nurminen, Heikki Orvola, Markku Salo sekä Oiva Toikka.

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö perustettiin vuonna 2014, jotta yli 220 vuotta jatkunut työ suomalaisen lasin ja lasiammattilaisten hyväksi voisi jatkua. Säätiön toiminnan tarkoitus on suomalaisen lasiosaamisen ja lasitaiteen edistäminen, alan korkeatasoisen opetuksen kehittäminen ja Nuutajärven lasikylän elinvoimaisuuden varmistaminen.

Vuoden 2016 alussa Nuutajärven historiallisesti ainutlaatuinen, vanha lasitehdas siirtyi Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön omistukseen. Tällä hetkellä vanhalla tehtaalla toimii Nuutajärven lasikoulu sekä parikymmentä lasialan ammattilaista, jotka ovat pitäneet yllä perinteikkäitä taitoja halliten edelleen monipuolisesti vaativia lasinpuhallustekniikoita, joista Nuutajärvi on ollut tunnettu aina 1800-luvulta lähtien.

Säätiö on kehittänyt muotoilu- ja taidealan oppilaitosten yhteistyötä, jotta lasi innostaisi myös tulevaisuudessa uusia opiskelijoita. Aalto-yliopiston, ammattikorkeakoulujen ja lasikoulun yhteistyö Nuutajärvellä on jo ilahduttavasti lisääntynyt ja luo uutta pohjaa suomalaisen lasin tulevaisuudelle.

Säätiön käynnistämä Nuutajärven Lasiakatemia tarjoaa puolestaan alan jatko-opinnoista kiinnostuneille mahdollisuuden kehittää osaamistaan yhdessä taitavien lasinpuhaltajien kanssa.

Säätiön suurena tavoitteena on Nuutajärven vanhan lasihytin uudistaminen niin, että Nuutajärvestä kehittyy kansainvälisen tason osaamiskeskus, jossa yli 220-vuotinen historia voi jatkua ja jossa niin nykyiset kuin uudetkin lasintaitajat voivat kehittää suomalaista lasikulttuuria. Tavoite vaatii luonnollisesti taloudellisen panostuksen, joka ei ole mahdollinen ilman asialle omistautuvia tukijoita.

Oiva Toikka, Caramello, 2019

Oiva Toikka (1931–2019) oli yli kuusikymmentä vuotta kestäneen taiteellisen uransa ajan suomalaisen lasimuotoilun monitaituri, lasitaiteen idearikas ja rohkea uudistaja sekä alan kansainvälisesti arvostettu mestari. Toikka perheineen asui Nuutajärvellä vuodesta 1963 lähes 30 vuotta ja hänen siteensä kylään säilyi elämänsä loppuun saakka.

Toikan aloitteesta perustettiin vuonna 1992 Nuutajärven lasikoulu, jossa suurin osa Suomen nykyisistä lasintekijöistä on hankkinut itselleen lasin tekemisen perustaidot. Suomalaisen lasitaiteen tulevaisuuden varmistaminen ja Nuutajärven asema keskeisenä suomalaisen lasiosaamisen keskuksena oli Toikalle sydämen asia. Hän oli yksi Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön perustajista.

Oiva Toikka, Asinello, 2019

Oiva Toikan näyttelyssä ”Primavera” Galerie Forsblomissa, Helsingissä, on esillä 26.4.–2.6.2019 Toikan viimeisiksi jääneet Venetsiassa syksyllä 2018 puhalletut lasiveistokset.

Taiteilijan osuus näyttelyn tuotoista lahjoitetaan Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön perustamaan Oiva Toikan rahastoon, joka tukee ja edistää suomalaisen lasitaiteen tulevaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti