torstai 1. marraskuuta 2018

Kaksi juuri avautunutta lasinäyttelyä

 
 
 

Suomen Lasitaiteilijat ry:n näyttely esittelee yleisölle mielenkiintoisen ja modernin kattauksen tämän päivän suomalaista lasitaidetta. Näyttelyn teema on lasinen maisema. Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat tulkitsevat aihetta töissään vapaasti ja moniulotteisesti. Näyttelyn teokset kertovat lasin keinoin tarinoita luonnosta, maisemasta ja ihmisen sisäisyydestä. Teoksissa on useita tasoja, sillä ne kuvaavat maisemaa sekä konkreettisena näkymänä, että ihmisen sisäisenä mielenmaisemana. Näyttelyn teoksissa katsoja voi esimerkiksi nähdä, kuinka maininki syöksyy kohti rantaa tai miten puu kaartuu hurmioituneena syystuulessa odottaen talvea. Samalla nähtävissä ovat kuitenkin myös taiteilijoiden henkilökohtaiset tulkinnat, joissa heijastuvat heidän kokemuksensa ja elämänsä. Kaikki tämän näyttelyn teokset ovat valmistuneet vuosina 2015–2018. 
 
Näyttelyyn osallistuvat lasitaiteilijat ovat toimineet ammattimaisesti studiolasitaiteilijoina Suomessa jo pitkään. He ovat suunnitelleet ja toteuttaneet lasitaideteoksiaan lukuisiin julkisiin ja yksityisiin kohteisiin. He käyttävät lasia perinteiseen tapaan teostensa materiaalina, mutta pyrkivät löytämään sille myös täysin uusia ilmaisumuotoja. Lasinen maisema -näyttelyssä esillä on eri tekniikoilla valmistettuja lasimaalauksia eli tasolasiteoksia sekä kolmiulotteisia lasiteoksia.  




Marraskuun alussa on auennut toisen gallerian omistajista, lasitaiteilija Marja Hepo-ahon taidenäyttely Veen emäntä. Näyttelyssä lasitaiteilija-lasinpuhaltaja Hepo-aho kertoo Mafka-brändinsä tarinan, jossa yhdistyy kalevalainen ja ukrainalainen kansanperinne. Niin ukrainalainen ’Mavka’ kuin suomalainen Vellamokin ovat vedessä eläviä, kiehtovia ja arvoituksellisia taruolentoja. Veden myyttinen teema on kulkenut Hepo-ahon töissä koko hänen uransa ajan.

Lasi sulassa olomuodossaan ja kiinteän materiaalin optiikka sekä läpinäkyvyys ovat sukua vedelle ja jäälle. Itse työnsä puhaltava lasitaiteilija hallitsee materiaalinsa Veen emännän tavoin. Lasinpuhalluksen haasteellisuus ja menestyminen miesvaltaisella alalla vaatii nuorelta naiselta voimakasta tahtoa ja veemäistä luonnetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti