sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Kaj Franckin Rista-sarjan malja


Kaj Franckin suunnittelema Rista-
sarjan malja, jossa on Revontuli-
kaiverruskoristelu.
 
Suomen lasimuseo on koonnut vuonna 2004 kirjasen ”Suomalaista lasia – lasitehtaiden esitteitä 1950-luvulta”, mikä on hyvä lähdeteos, kun tuolta vuosikymmeneltä ei ole kovin paljoa tehtaiden kattavia luetteloita saatavilla.

Nuutajärven lasitehtaan vuoden 1953 esitteessä otsikon ”Ohutta koristelasia” alta löytyy Rista-sarjan esineitä ja niihin tehtyjen kaiverruskuvioiden vaihtoehtoja. Luettelossa on kunkin astian mallinumero ilman kirjaimia ja koristekaiverruksilla on omat numeronsa. Vaikka kirjaimet KF puuttuvat mallin numeron edestä, pidetään näitä yleisesti Kaj Franckin muotoilemina. Näitä on Amerikan vientiin signeerattu FK Notsjoe –merkinnällä, kun tehtaan nimi Nuutajärvi – Notsjö –muodossa on koettu hankalaksi amerikkalaisostajille.

Maljan korkeus on 13 cm ja suuaukon
halkaisija on 14 cm.
 
Useita kaiverruskuvioita on hyödynnetty sarjan eri astioissa samaan tapaan kuin Karhulassa kierrätettiin koristekaiverruksia eri astioissa. Nuutajärvelläkin vaihtoehtojen määrää lisättiin valmistamalla Rista-sarjan maljoja ja maljakoita eri värisinä: väritön/kirkas, vihreä ja harmaa.

Osa muista Rista-sarjan esineistä löytyy kuvasta, joka on julkaistu tässä blogissa 22.8.:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.com/2018/08/nuutajarven-lasivitiini-tapahtuma.html


Revontuli-koristekaiverrus on
yksi versio 1950-luvulla
suositusta viivahionnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti