maanantai 10. huhtikuuta 2017

Riihimäen Lasin vanha maljakko



Riihimäen Lasin valmistama vaaleanlila
taidelasimaljakko 1920-30 -lukujen
vaihteesta.  Sen korkeus on 19,5 cm.
 
Oheinen maljakko löytyy ainakin Riihimäen Lasin vuoden 1930 kuvastosta, jonka Suomen lasimuseon on koonnut irtolehdistä vuonna 1986. Voi olla, että esine löytyisi jo 1920-luvun luetteloistakin. Uusiopainetun luettelon sivulla 56 on kuvattuna useita esineitä, jotka on koristeltu kaiverruskuvioin, otsikkona on Taidelaseja. Esineisiin on kaiverrettu tyyliteltyjä ihmishahmoja. Tuota kuvastoa selatessa huomaa, että suurin osa esineistä on koristeltu kaiverretuilla tai hiotuilla kuvioilla.
 

Onkohan nämä tanssivia ihmisiä vai
mistä toiminnasta on kyse ?


Jalustaan on hiottu vuorotellen tähtikuvioita ja palloja.
 
Kaiverruskuvion tyylitellyt ihmishahmot muistuttavat Ruotsissa Orreforss´in tehtaalla Simo Gate´in ja Edvard Haldin suunnittelemia kaiverruksia.


Esineen suuaukkoa on myös koristeltu
kaiverruksin.
Esineen luettelonumero on 3015-1.

2 kommenttia:

  1. Tietääkö joku arvosta? Olen sukuni viimeinen edustaja ja pitkälti yli 70-vuotias, joten teen päätöksiä tavaroitten kohtalosta…

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä on niin harvoin myytävänä, ettei ole muodostunut markkinoiden määräämää "yleistä hintatasoa". Tämän tyyppisiä, ja tämän aikakauden, esineitä keräileviä henkilöitä on varsin rajallinen määrä eli kysyntää ei ole runsaasti. Alle sataseen kauppahinta todennäköisesti jäänee.

      Poista