tiistai 4. huhtikuuta 2017

Lasia Antiikki ja taide –lehdessä 2/2017


 
Antiikki ja taide lehden numero 2/2017 ilmestyi viime viikolla ja kansikuvassa on Theodor Käpin kaiverruksin ja hakkaustekniikalla koristelema Kauklahden maljakko. Espoon kaupunginmuseossa esillä oleva Lasin aika –näyttely on taustana Marjut Popelkan Lasin monet kasvot –artikkelille. Kolmen aukeaman jutussa esitellään tehtaan tuotantoa. Tuosta näyttelystähän on julkaistu kuvia tässäkin blogissa: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2016/06/kauklahden-taidelasia-lasin-aika.html


Kauklahden lasitehtaan tuotantoa esitellään Espoon
kaupunginmuseon Lasi aika –näyttelyssä sekä
Antiikki ja taide –lehden numerossa 2/2017.

Kauklahti tunnetaan laajasti maalaamalla koristelluista
lasiesineistä, mutta siellä tehtiin myös laadukkaita
kristalliesineitä, esim. Theodor Käpin koristelema
maljakko sekä Helena Tynellin Lintupuu-lautanen,
jonka on myös saattanut Käppi hioa.
 
Kauklahdessa tehtiin Ruotsissa kehitellyllä graal-tekniikalla lasiesineitä, jotka ovat Kyllikki Salmenhaaran suunnittelemia. On EMMA-museokeskuksessa esillä olevassa näyttelyssä nähtävänä myös yksi Helena Tynellin tällä kajolasitekniikaksi Kauklahdessa kutsutulla tekotavalla suunnittelema esine. Graal-tekniikkaa on alettu käyttää taas tauon jälkeen: Antiikki- ja taide –lehdessä esitellään muotoilija Ella Varvio Pauli Jokisen toimittamassa jutussa otsikolla Graalin nuori mestari.


Ella Varvion suunnitelemia lasiesineitä on esillä
parhaillaan Galleria Mafka&Alakoskessa
Helsingissä. Esineet on valmistettu Mafka&
Alakosken lasihytissä Riihimäellä.
 
Keramiikka on lasin ”sisartaidekäsityölaji” ja lehdessä esitellään Leo Tykkyläinen, joka oli alkuperäisten keraamisten Muumihahmojen isä. Vuonna 1956 Tykkyläinen sai Tove Janssonilta yksinoikeuden keramiikkamuumien valmistukseen Stockmann-tavaratalolle. Jostain syystä tietokirjailija Helena Leppänen oli saanut väärää tietoa, kun hän teki kirjaa Arabian tuotannosta 2005. Siinä tekijäksi mainittiin Tove Janssonin äiti Signe Hammarsten-Jansson. Tuo virheellinen tieto on jäänyt elämään ja tälläkin hetkellä on Bukowskin huutokaupassa myytävänä tuollaisia hahmoja, joiden tekijäksi mainitaan Signe Hammarsten-Jansson:
https://www.bukowskis.com/fi/lots/902957-signe-hammarsten-jansson-muminfigurer-3-st-keramik-arabia-1950-tal


Leo Tykkyläisen toteuttamia pieniä Muumi-aiheisia
keramiikkahahmoja, joita yleisesti luullaan Tove
Janssonin äidin Signe Hammarsten-Janssonin luomiksi.
Antiikki ja taide –lehdessä oikaistaan väärää tietoa.

Tämä on siis todella tarpeellinen artikkeli ja toivottavasti oikea tieto tavoittaa kaikki näiden esineiden kanssa työskentelevät. Tuula Kolehmaisen viiden sivun juttu kuvineen on mielenkiintoinen kokonaisuus.

Arabian maitokannut eivät tällä hetkellä ole niin korkealla rahallisesti arvostettuja kuin muutama vuosi sitten, mutta edelleenkin niitä keräileviä henkilöitä on paljon. Tuoreessa Antiikki ja taide –lehden numerossa 2/2017 esitellään Alavudella näytteillä oleva 500 Arabian maitokannun kokoelma kahden aukeaman jutussa.

Monta muutakin mielenkiintoista artikkelia löytyy lehden 90 sivun lukupaketista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti