keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Nemeton – Ella Varvion lasitaidetta Galleria Mafka&AlakoskellaElla Varvio: Pieni Kyy ja Käärmeiden Kuningatar.
Photo by Iiro Immonen / Galleria Mafka&Alakoski.
 
Taiteilija-muotoilija Ella Varvion (s.1987) lasitaidenäyttely Nemeton tuo eteesi lasiin piirtyneen mystisen metsän. Varvion töiden tavoitteena on luoda erilaisia tunnelmia ja inspiroida katsojaa kuvittelemaan teosten tarinaan osat, joita työt eivät suoraan paljasta: ”Myyttinen metsä, toisaalta ihana ja herkkä, toisaalta tarujen ja uskomusten näyttämö.”


Ella Varvio: Spring Witch glass art.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.
 
Useissa teoksissa on käytetty vaativaa, kerroksellista Graal-tekniikkaa, jolla Varvion kuvitukset on saatu vangittua lasin sisään. Näyttelyä varten tehdyt uudet lasiteokset ovat syntyneet alkuvuoden aikana Riihimäellä Lasistudio Mafka&Alakoskessa yhteistyössä lasinpuhaltajamestari Kari Alakosken ja lasinpuhaltaja Marja Hepo-ahon kanssa.


Ella Varvio: Uhripuu glass art.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.
 
Galleria Mafka&Alakoski esittelee maaliskuussa taiteilija-muotoilija Ella Varvion lasitaidetta. Näyttelyteoksien teemana on myyttinen metsä, johon liittyviä luontoaiheita hän tulkitsee omalla piirrosjäljellään lasissa.


Ella Varvio: Uskomuspuu I ja II.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.
 
Taitelijana Varvio sanookin kokevansa itsensä ensisijaisesti piirtäjäksi. Hänen kuvituksissaan yhdistyvät ympäristön havainnot kuten luonto, ihmiset tai rakennukset ja puhdas mielikuvitus. Inspiraatio voi lähteä liikkeelle myös kaunokirjallisuudesta tai historian ilmiöistä.

”Kuvakielessäni on tärkeämpää tarinallisuus: Harvoin kuitenkaan kerron tarinaa auki, vaan luotan siihen, että selittämätön ja arvoituksellinen on kiinnostavampaa ja mieleenpainuvampaa.” Varvio kuvailee ja lisää, että piirtäminen on mietiskelyä; mikä luo kuviin tunnelatauksen? Kuinka omalla kädenjäljellään voi luoda tarinallisuutta tai ilmentää symboliikkaa?

Lasiteoksissaan hän on erikoistunut vaativaan graal-tekniikkaan. Kyseinen tekniikka lumosi Varvion heti ensi näkemältä. ”Lasiin luotu kuva laajenee, hehkuu ja elää kuuman lasimassan sisällä. Tekniikan arvo ja erityislaatu tulee parhaiten selville, kun näkee valmistuksen.”


Ella Varvion luonnospiirustuksia Galleria
Mafka&Alakosken seinällä.


Ella Varvio: Let it bloom sketch.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.


Ella Varvio maalamassa Let it bloom
–teoksen pintaan kuvaa.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.

Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.


Ella Varvio: Let it bloom.
Photo by Iiro Immonen /
Galleria Mafka&Alakoski.

Ella Varvio valmistui Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2015 pääaineinaan lasi- ja keramiikkataide sekä taideteollinen muotoilu. Varvion töitä on nähty maailmalla jo muun muassa Hollannissa, Italiassa, Saksassa, Venäjällä ja Kanadassa.

Näkymä Galleria Mafka&Alakosken näyttelytilasta.
 
Viime syksynä Varvio matkusti Unkariin ja vietti viikon Etelä-Unkarissa sijaitsevassa lasistudiossa taiteilijaresidenssissä. Intensiivisen viikon aikana sai oppia ja kokeilla uutta ilman epäonnistumisen pelkoa. Unkarista jäi mukaan ideoita, joita Varvio aikoo jatkokäyttää myöhemmissä teoksissaan.


Nemeton –taidelasimaljakoita Galleria
Mafka&Alakosken näyteikkunalla.
 

Galleria Mafka&Alakosken näyteikkuna
Helsingin Iso Roobertinkadulla.
Kuva: Galleria Mafka&Alakoski.
 
Lasissa Varviota viehättää siihen liittyvä käsityötaito ja haastavuus: ” Lasi on kiehtova materiaali, sen valmistus on aikanaan ollut salatiedettä, vieläkin sen hallitseminen vaatii tietotaitoa ja harjoittelua - haluan esineisiin samaa arvokkuutta ja arvoituksellisuutta, mikä liittyy jo valmistukseen itsessään.”

Lähde: Galleria Mafka&Alakoski


Ella Varvio: Nemeton (=Kelttiläisen uskonnon pyhä paikka)
Galleria Mafka&Alakoski 16.3. – 13.4.
Iso Roobertinkatu 19, Helsinki
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti