keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Vanha Karhulan pullo


Vanha iso Karhulan lasipullo.
 
Oheinen iso pullo on valmistettu Karhulan lasitehtaassa, mutta mikä on sen käyttötarkoitus ja valmistusajankohta ? Sen pohjaan on muotista syntynyt teksti ”KARHULA”, mutta onko se suupuhallettua vai konepuhallettua lasia ? Lasimassan laatu on epätasainen, joten ilmeisesti ikää esineellä joka tapauksessa on.  
 
Pullon pohjassa on valmistaneen lasitehtaan nimi
samaan tapaan kuin pienemmissä taskumateissa.

Pullo on valmistettu epätasaisesta lasimassasta.
 
Pullon korkeus on 265 mm + korkin osuus. Leveys on 135 mm ja paksuus 60 mm. Pullon suun sulkee niin kutsuttu patenttikorkki, jossa on Karhulan tehtaiden logo eli Karhu ja tähti. Onko pullo siis valmistettu yrityksen omaan käyttöön, kun useinhan korkissa on astian tilanneen yrityksen nimi ?

Karhu ja tähti eli Karhulan tehtaiden logo patenttikorkissa.
 
Vaikka korkin nimi on patenttikorkki, niin ilmeisesti sitä ei kuitenkaan ole koskaan patentoitu, koska sellaisia oli käytössä jo ennen varsinaisen patenttilainsäädännön aikaa. Näin kirjoittaa patenttioikeuden asiantuntija Jukka Kemppinen blogissaan: http://kemppinen.blogspot.fi/2007/07/patenttioikeutta-asiantuntijoille.html

Erilaisten panimoiden ja muiden valmistajien nimellä varustetuista patenttikorkeista löytyy tietoa tällaisesta nettiosoitteesta:
http://www.beerfinland.com/porcelain_caps/pageindex.htm

2 kommenttia:

  1. Myyty nimikkeellä "Retkipullo" 30-luvun lopulla.
    Karhula massaleima pohjassa ja posliinikorkkissa olivat käyttäjää muistuttamassa valmistajasta. Myytiin siis tyhjinä,
    oliko peräti kahta eri kokoa ? t. Jussi

    VastaaPoista
  2. Kiitos Jussille. Karhulan talouslasikuvaston hinnastossa 1927 tämä pullo on nimellä eväspullo ja sen tuotenumero on 8943. Niitä on kolmea eri kokoa, tämä on suurin, vetoisuus 1 litra. Pienin on taskumattikokoinen pullo, jonka tilavuus on 2,5 desiä. Näiden välissä on puolen litran pullo. Tämä isoin on vähän hankala töihin tai retkelle mukaan otettavaksi, yleisempi koko on varmaan puolen litran versio.

    VastaaPoista