perjantai 6. tammikuuta 2017

Lysterilasia netissä


Lysterilasilla on monta nimitystä Suomessa, kun siitä puhutaan myös hohtolasin ja myrkkylasin nimillä. Iittalan lasitehtaalla tällaista pintaa nimitettiin irisoiduksi. Valmiin lasiesineen (yleensä puristelasia) pinnalle levitettiin metallioksidia ja esine kuumennettiin uudelleen uunissa. Prosessissa syntyvä höyry oli myrkyllistä, siitä nimitys, mutta valmis lasiesine ei enää ole myrkyllinen. Joillakin vanhan kansan ihmisillä oli se käsitys, ettei myrkkylasiesinettä voinut käyttää elintarvikkeiden tarjoiluun. Suomalaiset lasitehtaat alkoivat valmistaa lysterilasiesineitä 1920-luvulla ja niitä valmistettiin vielä 1950-luvullakin.

Lysterilasiesineen väri riippuu siitä minkä värinen lasiesine alun perin oli sekä käytetyn oksidin koostumuksesta. Sinisistä ja punaisista esineistä tuli tummia, tumman lilan sävyisiä. Värittömistä lasiesineistä tuli oranssin punaisia.

Ruotsissa näistä esineistä käytetään nimityksiä lysterglas, amerikaglas ja karnevalglas. Englanninkielinen termi on carnival glass ja lasin pinnasta on käytetty termiä iridescent.

USA:ssa Fentonin lasitehdas alkoi valmistaa tällaisia esineitä 1908 ja siellä suosio alkoi hiipua jo 1920-luvun puolivälissä, mutta niitä valmistettiin vielä 1930-luvun alussa. Euroopassa suosio oli suurinta 1930-luvulla. Vieläkin tällaisia esineitä valmistetaan, mutta hyvin vähän.



 

Karhulan lasitehdas valmisti tanssi tai tanssijat –nimellä
tunnettua tuhkakuppia monesta erivärisestä lasimassasta
ja myös lysteroidusta lasista. Muita väriversioita löytyy
kirpputoreiltakin melko yleisesti, mutta tämä lysteri- eli
myrkkylasiversio on harvinainen. Miksikähän englannin-
kielistä termiä carnival glass ei aikanaan ole muokattu
suomeksi vaikka karnevaalilasiksi, sehän olisi ollut aika
kuvaava näille karnevalistisille värimuunnelmille.
Courtesy of Glen and Stephen Thistlewood.

Jotkut keräilijät ovat erikoistuneet lysterilasiesineisiin, mutta Suomessa niiden arvostus ei tällä hetkellä ole kovin laajaa. Englannissa ja USA:ssa on tällaisten lasiesineiden keräily paljon suositumpaa ja osa heistä kerää eri puolilla maailmaa tällä tekniikalla valmistettuja esineitä.

Glen ja Stephen Thistlewood ylläpitävät kansainvälistä nettisaittia alan harrastajille osoitteessa www.carnivalglassworldwide.com

He myös julkaisevat lysterilasiin liittyvää kirjallisuutta, esimerkiksi kuvastoja, joista löytyy myös Riihimäen, Karhulan ja Iittalan valmistamia lysterilasiesineitä.

Myös facebookissa he ylläpitävät ryhmää lysterilasiesineistä kiinnostuneille:
https://www.facebook.com/CarnivalGlassWorldwide

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti