torstai 23. kesäkuuta 2016

Rauhallista Juhannusta


Osa suomalaisista on jo aloittanut juhannuksen vieton ja oikeinhan se onkin: tänään on perinteisen kalenterin mukaan juhannusaatto. Nimipäiväkalenterin mukaan on Aaton päivä ja huomenna vietetään Jussinpäivää. Jos historiassa mennään vielä taaksepäin, niin alun perin muinaisuskonnollista juhannusta vietettiin kesäpäivän seisauksen ajankohtana, mikä tänä vuonna oli viime tiistaina 21.6. Katolinen kirkko siirsi juhannuksen vietettäväksi puoli vuotta ennen joulua eli 24.6. Virossa ja Norjassa tuo on edelleen juhannuksen ajankohta. Suomessa juhannusta on vuodesta 1955 alkaen vietetty lauantaina, joka on kesäkuun 20. ja 26. päivien välissä eli siitä alkaen se on aina ollut viikonloppuna, eikä se ole enää ollut sidottuna Jussinpäivään. Ruotsissa on sama käytäntö kuin Suomessa.

Kristallimaljan korkeus on 58 mm,
pituus 110 mm ja leveys 54 mm.

Suomalaisen juhannukseen viettoon on usein liittynyt vesillä olo ja tietysti romantiikka kuuluu asiaan. Viihdeteollisissa tuotteissa usein käytetty romantiikan ilmentymä on gondolilla risteily kuutamossa kuten oheisessa lasiesineessä.
 
Göran Hongell muotoili paljon lasiesineitä, joihin
myöhemmin lisättiin hyvin monenlaisia hiontakuvioita.
Useissa tällaisissa pienissä Karhulan lasitehtaan
valmistamissa kristalliesineissä on sotavuosille
päivätty signeeraus.
 
Esine on kyllä ihan suomalaista tuotantoa: pohjassa on signeeraus G.H. Karhula -41 eli Göran Hongellin suunnittelema pikkumalja sota-ajalta. Varmaan niissä olosuhteissa on ollut tarpeen päästä arkea pakoon edes ajatuksissa ja tämä esine on vienyt sitä katselevan henkilön ajatukset edes hetkeksi pois reaalimaailman ankeudesta.

Liikkukaa juhannuksena vesillä varovasti ja opetelkaa gondolin oikea käyttö, ettei tule vahinkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti