keskiviikko 4. toukokuuta 2016

I-lasin logo täyttää tänään 60 vuotta


Timo Sarpaneva suunnitteli Iittalalle i-linjan lasisarjan vuonna 1956. Siinä funktionaaliseen käyttölasiin yhdistyivät kauniit muodot. Värit olivat haalean harmahtavan vihreä, lila, sininen ja savun väri. Sarpaneva suunnitteli 40 eri muotoa i-linjaa varten ja hän suunnitteli myös esineille punaisen i-logon.

Sarja esiteltiin ensimmäisen kerran Stockmannin näyttelyssä, joka avattiin 4.5.1956 klo 14:00 eli tänään tuosta tapahtumasta on kulunut tasan 60 vuotta.

Seuraavana vuonna i-merkkiä käytettiin jo yleisesti tehtaan taidelasiesineissä, siis myös muiden muotoilijoiden esineissä.


Ensimmäinen merkki oli punaisella ympyränmuotoisella pohjalla oleva valkoinen i-kirjain, tämä merkki oli käytössä 1956 - 1958.  Vuonna 1958 merkki otettiin käyttöön Iittalan käyttö ja taidelasiin, tällöin merkki muuttui kolmion muotoon. Kolmiossa oli punainen ympyrä, jossa valkoinen i-kirjain, lisäksi ympyrän alla oli teksti Made in Finland. Tämä merkki oli käytössä vuoteen 1974 asti. Vastaava merkki, mutta suorakaiteen muotoisena, oli käytössä 1974 - 1991. Vuonna 1991 merkki uudistettiin pystysuoraksi ja ympyrän alla oleva valkoinen teksti muotoon Iittala Finland. Tämä versio oli käytössä 1991 - 2001. Nykyinen pystysuora merkki, jossa mustalla teksti iittala, on ollut käytössä vuodesta 2001 asti.


Tämä on harvinen i-merkki. Iittalan laseja on valmistettu
lisenssillä Ruotsissa, mutta alun perin tarkoitus ei ollut
käyttää i-merkkiä ruotsalaisesineissä.

Lähteet:
Gittan Kokko
Suomen lasimuseon julkaisema Timo Sarpaneva – taidetta lasista –kirja
www.iittala.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti