keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Pertti Santalahti in memoriam


Pertti Santalahti (18.12.1941 Helsinki – 04.12.2015 Humppila) opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa veistotaiteen osastolla ja valmistui muotoilijaksi vuonna 1962. Santalahti on toiminut muotoilijana mm. seuraavissa yrityksissä: Kupittaan Savi 1962, Nuutajärven Lasi 1963, Alsterforsin Lasitehdas (Ruotsi) kesinä 1964 - 1966, Arabian keramiikkatehdas (freelancerina), Hackman Iittala (freelancerina). Vuosina 1971 - 1981 Santalahti työskenteli Humppilan Lasitehtaalla, aluksi tuotekehittelijänä ja vuodesta 1974 tehtaan taiteellisena johtajana. Vuodesta 1982 alkaen lasitehtaiden omistusjärjestelyjen jälkeen freelancer-muotoilija Humppila/Iittala-Nuutajärvi Oy.
Pertti Santalahdesta voi lukea lisää Suomen
lasimuseon kirjasta Humppila – lasitehdas tien
varrella, joka on julkaistu vuonna 2002
Lasitutkimuksia –sarjassa numerolla XIV.
Kuva on tuosta kirjasta.
 
Santalahden töitä on ollut esillä yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut 1970-luvulla Suomen Lasimuseossa, Nykytaiteen Museossa Tampereella ja Marjatta Galleriessa Oslossa. Santalahden töitä on seuraavissa kokoelmissa: Helsingin kaupungin taidekokoelmat, Suomen Lasimuseo, Nykytaiteen museo Tampere, Taideteollisuusmuseo (nyk. Designmuseo), Kunstsammlungen der Veste Coburg (Codburg/Saksa), The British Crafts Center (Lontoo).
Pertti Santalahti tunnetaan parhaiten hänen Humppilalle suunnittelemistaan paksuseinäisistä, raskaista ja pinnaltaan usein muotissa kuvioiduista koristemaljoista ja –maljakoista. Tunnetuimpia esineitä ovat mm. Kivi-Set –sarja, Kasvimaalla–sarja, Villi kuningaskunta –sarja, Talonpoika-sarja sekä Suomi-sarja.

2 kommenttia:

  1. Santalahden Kasvimaalla-sarja ja Kivi-Set-sarja kuuluvat ehdottomiin suosikkeihini. Samoin Villi kuningaskunta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pertti Santalahti oli lukiossa kuvaamataidon opettajani. Hän oli innostava ja kannustava opettaja ja sai minutkin opiskelemaan ja työskentelemään taidealalle.

      Poista