torstai 7. tammikuuta 2016

Nuutajärven lasikylän säätiö osti tehdasalueen


Nuutajärven lasikylän vanha lasihytti ja siihen liittyvä tehdasalue kauniine kulttuurihistoriallisesti arvokkaine rakennuksineen siirtyvät 1.2.2016 Fiskars Finland Oy:n ja Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön välisellä kaupalla Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön omistukseen nimellistä korvausta vastaan.


Fiskars lopetti teollisen lasituotannon Nuutajärvellä kaksi vuotta sitten ja siirsi tehtaan toiminnot Iittalaan. Pari vuotta sitten Fiskars myi entisen Humppilan lasitehtaan kiinteistön, jossa nykyään toimii kauppakeskus.

Nuutajärven lasitehdas perustettiin 1793 ja tehtaan ensimmäinen huippukausi oli 1800-luvun puolivälissä. 1950 tapahtuneen lasihytin palon jälkeen Wärtsilä osti tehtaan. Kunnostustöiden jälkeen Kaj Franck aloitti tuotesuunnittelijana Nuutajärvellä ja 1950-luku oli Nuutajärven toinen huippukausi. Lasitehdas ehti toimia 222 vuotta, kunnes Fiskars-konserniin kuuluva Iittala keskitti lasinvalmistuksen yhdelle paikkakunnalle. Jo aikaisemmin oli aloitettu Nuutajärvi-brändin alasajo, sillä loppuaikana Nuutajärvellä valmistetut Toikan linnut jo markkinoitiin Iittala-brändin alla.

Nuutajärvellä toimii nykyään viisitoista taiteilijaa ja lasinpuhaltajaa sekä koulutuskuntayhtymä Tavastian lasinpuhaltajakoulu, jonka toiminnan jatkumisen lasikylän kulttuurisäätiö varmisti lahjoituksellaan viime vuonna.

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö perustettiin vuonna 2014 tarkoituksena nuutajärveläisen lasikulttuurin ja taideteollisen valmistuksen säilyttäminen, edistäminen ja tukeminen. Säätiö edistää myös lasialan koulutusta ja tutkimusta.

Lasikylän kehittäminen vaatii rahaa ja säätiö kerää varoja niin yksityisiltä sijoittajilta kuin julkiselta taholta. Myös Fiskars on luvannut tukea Lasikylän säätiötä parina tulevana vuonna.
 
Lähde: http://www.nuutajarvi.fi/ajankohtaista/349/nuutajarven-lasikylan-vanha-lasihytti-ja-siihen-liittyva-tehdasalue-siirtyvat-122016-fiskars-finland

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti