torstai 12. marraskuuta 2015

Markku Salolle Kaj Franck –muotoilupalkinto 2015


Palkintojenjakotilaisuuden avasi Designmuseon johtaja Jukka
Savolainen, kuvassa oikealla. Seuraavana Design-Forumin
toimitusjohtaja Petteri Kolinen, muotoilija Markku Salo sekä
Suomen messusäätiön edustajana Suomen messujen
toimitusjohtaja Pentti Kivinen.
 
Vuodesta 1992 lähtien jaettu Kaj Franck -muotoilupalkinto on yksi arvostetuimpia alan palkintoja Suomessa. Se myönnetään muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla suunnitellut korkeatasoisia teollisesti valmistettuja tuotteita. Ansiona pidetään sitä, että palkittava toimii aktiivisesti taideteollisuuden alueella ja on suunnitellut myös uniikkeja töitä. Myöntämisen perusteena on tekijän koko suunnittelutyö.

Palkinnon tarkoituksena on tuoda esille Kaj Franckin tuotannon keskeisiä periaatteita toimivasta, kauniista ja tarkoituksenmukaisesta arjen esineistöstä.
Kaj Franck -muotoilupalkinto voidaan myöntää suomalaiselle tai Suomessa asuvalle tai työskentelevälle ulkomaiselle muotoilijalle tai työryhmälle. Palkinnon on perustanut Design Forum Finland ja sen rahoittaja on Suomen Messusäätiö. Palkinnon myöntämisestä päättää palkintolautakunta. Palkinto myönnetään vuosittain hakemuksetta ja se julkistetaan Kaj Franckin syntymäpäivän tienoilla marraskuussa. Kaj Franck -palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa ja siihen kuuluvat lisäksi Tapio Junnon suunnittelema Kaj Franck -mitali ja palkintonäyttely.

Designmuseon holvikellarin näyttelytila oli täynnä
muotoilun kanssa tekemisissä olevaa väkeä.
 
Muotoilija Oiva Toikka istumassa ja takana seisoo
Suomen lasimuseon ystävät ry:n takavuosien
pitkäaikainen puheenjohtaja Markku Annila.

Palkinnon ja avatun näyttelyn kunniaksi skoolattiin Markku
Salon muotoilemista Diiva-sarja laseista. Markun puoliso
Marja-Leena Salo on eturivissä toinen vasemmalta.
 
Suomalaisella muotoilulla ja suomalaisilla taideteollisuus-
tuotteilla on paljon japanilaisia ystäviä.
 
Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2015 on valittu muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 24. kerran.
 
Kiitospuheessaan Markku Salo pahoitteli sitä muotoilijan
ja muun tekijätiimin yhteyden katkeamista, kun tuotanto
ja muotoilu erotetaan toisistaan, kuten on tapahtunut
Nuutajärven lasitehtaan ja Arabian posliinitehtaan kohdalla.
 
Muotoilija, lasitaiteilija Markku Salo (s. 1954) tunnetaan teknisesti monipuolisena ja taiteellisesti vahvana muotoilijana, joka on syvällisesti perehtynyt materiaalinsa mahdollisuuksiin. Salo on työskennellyt vuodesta 1983 lähtien Nuutajärven lasikylässä, jonka osaavassa ympäristössä on syntynyt sekä käyttölasia että mahdollisuus vapaan taiteen luomiseen.

Yli 30-vuotisen uransa aikana Markku Salo on rohkeasti ja omaperäisesti käyttänyt ja kehittänyt useita eri lasitekniikoita, mm. harvinaista pâte de verre -muottiinsulatusmenetelmää. Hän on myös yhdistänyt lasiin esimerkiksi metalliverkkoa, puuta tai kiveä. Markku Salon taidelasille kuvaavaa on elämyksellisyys,  sarjatuotannolle taas ennen kaikkea käyttökelpoisuus.

Markku Salo työskentelee pääosin yrityksensä Muotohuone Oy:n nimissä ja suunnittelee omaa Markku Salo Design -tuotemerkillä varustettua, sarjatuotannossa olevaa mallistoaan. Kaikki lasiesineet valmistetaan Nuutajärven lasikylässä. Viimeisin Iittalalle suunniteltu työ julkistettiin syksyllä 2015.
 
Onnittelijoita riitti jonoksi asti.
 
Palkintojury totesi, että Markku Salon osaaminen ja tekeminen ovat vahvasti nousseet esiin hänen ponnistuksissaan Nuutajärven lasikylän puolesta, kun lasin valmistus oli uhattuna 2000-luvun alussa. Salo perusti yhdessä muiden taiteilijoiden ja lasinpuhaltajien kanssa Lasikomppania-yhdistyksen ja rakennutti uuden lasihytin. Hytti on säilyttänyt lasin tekemisen perinteen paikkakunnalla ja mahdollistanut lasialan ammattien harjoittamisen jatkumisen.

Muotoilijan ja lasitaiteilijan työnsä ohella Markku Salo on toiminut opettajana. Hän on myös työskennellyt ja toteuttanut muotoiluprojekteja Saloralle, Nuutajärven Lasille, Arabialle, Aarikalle, Lundialle ja Iittalalle. Vuodesta 1987 lähtien Salo on pitänyt lähes 40 yksityisnäyttelyä Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa sekä Etelä-Koreassa. Hänen teoksiaan on nähtävillä useiden museoiden kokoelmissa sekä kotimaassa että ulkomailla.
 
Muotoilijat Björn Weckström ja Eero Aarnio.

Muotoilija Heikki Orvola.
 
Kaj Franck -palkintojuryyn kuuluivat vuonna 2015 puheenjohtajana Dan Colliander / Design Forum Finland, Pentti Kivinen / Suomen Messusäätiö, professori Heikki Orvola, Ulla Uimonen / Microsoft ja Jorma Lehtonen / Suomen Muotoilusäätiö.
 

Kaj Franck -muotoilupalkinto annetaan vuosittain muotoilijalle tai työryhmälle, joka on uutta luovalla tavalla tehnyt sekä korkeatasoista teollista muotoilua että uniikkeja töitä. Palkinnonsaajat edustavat monipuolisesti suomalaisen muotoilun kärkeä. 10 000 euron palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoon kuuluvat myös Tapio Junnon suunnittelema mitali ja palkinnonsaajan työtä esittelevä näyttely julkaisuineen.

Kaj Franck -muotoilupalkinto 2015 – Markku Salo 13.11.2015–17.1.2016
Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, Helsinki
Avoinna ti 11–20, ke–su 11–18, ma suljettu. Aikuiset 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 5 €, koululaiset ilmaiseksi.

Kaj Franck –muotoilupalkinnolla palkittuja vasemmalta:
Björn Weckstöm, Markku Salo, Eero Aarnio, Vuokko
Nurmesniemi, Heikki Orvola, Harri Koskinen ja
edessä Oiva Toikka.


Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajat:

2014 Harri Koskinen
2013 Björn Weckström
2012 Jasmiine Julin-Aro
2011 Simo Heikkilä
2010 Marja Suna
2009 Hannu Kähönen
2008 Eero Aarnio
2007 Kati Tuominen-Niittylä
2006 Olavi Lindén
2005 Hannele Bonsdorff
2004 Ritva-Liisa Pohjalainen
2003 Risto Väätänen
2002 Anneli Sainio
2001 Eero Miettinen
2000 Ritva Puotila
1999 Jorma Vennola
1998 Heikki Orvola
1997 Vuokko Nurmesniemi
1996 Kerttu Nurminen
1995 Yrjö Kukkapuro
1994 Fujiwo Ishimoto
1993 Pirkko Stenros
1992 Oiva Toikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti