sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Rubiininpunainen pikkumaljakko


Rubiininpunainen pikkumaljakko,
jonka tekijätietoja kaivataan.
 
Tunnistaako joku oheisen rubiininpunaisen pikkumaljakon, jonka korkeus on 11,5 cm ja ovaalin suuaukon mitat ovat 9 x 11 cm ? Maljakon pohjassa on kuulattu punttelinjälki. Se muistuttaa jonkin verran Riihimäen lasin puristelasista Korsumaljakkoa, mutta tämä on käsityönä tehtyä suupuhallettua lasia.

Rubiininpunainen lasimassa hehkuu kylmänäkin,
kun katsoo yhden seinämän läpi.

5 kommenttia:

 1. Voisiko tuo olla Heikki Orvolan maljakko Nuutajärven lasille? Itselläni on isompi samanvärinen maljakko, tosin pyöreä, ja siinä on signeeraus pohjassa. Samaa sarjaa on erikokoisia kulhoja, joita olen myös saanut pari perinnöksi.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä. Orvolan Baltica-sarjan esineiden pohjalaatta on samanlainen ja lasimassan värikin täsmää, mutta netistä löytyneissä kuvissa maljakot ovat pyöreitä ja suorakylkisiä. Myöskään Orvolasta tehdyssä mainiossa kirjassa "Craft Design Heikki Orvola", ei ole blogissa esitetyn pikkumaljakon muotoista esinettä, mutta ei kirjassa ole muutoinkaan kaiken kattavaa Orvolan tuotannon esittelyä. Lienee mahdollista että tällaistakin versiota Baltica-sarjaan olisi ainakin kokeiltu vuonna 1951, jolloin sen valmistus alkoi ?

  VastaaPoista
 3. Oletko katsonut mitä Reijmyressä, Ruotsissa, tehtiin? Rubiininpunaista paljon. Monika Bratt? Minusta siellä ei signeerattu puhallettujakaan esineitä. Olli Ahtola

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä, mutta Googlen kuvahaulla ei löytynyt samanlaista maljakkoa, vaikka paljon upean punaisia lasiesineitä löytyi. Voi kuitenkin olla, että tämän pikkumaljakon alkuperä onkin Ruotsissa.

  VastaaPoista
 5. Kun huomasin, että malja on hiukan litistetty (ovaali), entistä enemmän tulee Monica Bratt mieleen. Tämä oli hänelle tyypillistä. Hänen rubiinilasituotantonsa Reijmyressä oli erittäin laaja ja monipuolinen. Esineissä on lienee alunperin ollut metallinvärinen liimalappu "Reijmyre" , mutta sehän katoaa muutamassa pesussa pois. Olli Ahtola

  VastaaPoista