lauantai 7. maaliskuuta 2015

Sarpanevan vai Blombergin Lintupullo ?

Kjell Blomberg KB 63/36 pullokarahveja, neljä eri kokoversiota.

Tässä blogissa julkaistiin 24.4. juttu hyvinkääläisestä Tingi ja tongi –kirpputorista (http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2015/02/tingi-ja-tongi-hyvinkaalla.html).  Yhdessä jutun kuvassa näkyy iso pullokarahvi, joka muistuttaa Timo Sarpanevan Lintupulloa. Blogin lukijalta tuli linkki ruotsalaisien Precis en sån –nettisaitin keskustelupalstalle, jossa tällaisia pullokarahveja näkyy enemmänkin. Kyseessä on ruotsalaisen Kjell Blombergin vuonna 1963 muotoilema pullokarahvi, jota on valmistanut Gullaskrufin lasitehdas eri kokoisina ja eri värisinä versioina.
 
Timo Sarpaneva on suunnitellut Lintupullon vuonna 1956 ja sen suorakylkistä versiota on valmistettu 1957 – 1966 ja pyöreätä versiota on valmistettu 1957 – 1958. Pyöreätä versiota on tehty kahta kokoa: 160 mm ja 170 mm:n korkuisina. Suorakylkisen korkeus on 190 mm.
 
Blombergin vihreitä pullokarahveja vihreällä sammaleella.

Kjell Blombergin muotoilema pullokarahvin mallinimi on KB 63/36 ja suurin koko on 45 cm korkea eli juuri sellainen ilmeisesti oli tuo Hyvinkäällä myytävänä ollut versio. Ruotsalaiset käyttävät esineestä sellaisia nimityksiä kuin ”Blomkulor av Kjell Blomberg” ja ”pipvaser”. Googlaamalla tuolla virallisella nimellä löytyy netistä useita myytävänä olevia.


 
Kjellbergin pullon pyöreydessä ja nokassa on sen verran eroa, ettei voitane pitää kopiona. Viime vuosien kotimaisen tekstiilidesignin tiimoilta käydyssä keskustelussa on käytetty ilmaisua, että ”on saanut vaikutteita” jostain aikaisemmin valmistetutusta tuotteesta tai teoksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti