keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Huonekaluarkkitehti Runar Enblomin lasitaidetta


Tässä blogissa on silloin tällöin esitelty vähemmän tunnetun lasimuotoilija Runar Engblomin teoksia. Blogin lukija lähetti kuvan 11 cm:ä korkeasta sini-violetista lasiesineestä, joka muistuttaa vähän naurista tai päärynää.
 
Runar Engblomin taidelasiesine.
 
Edellinen kuva Enblomin suunnittelemasta lasiesineestä on julkaistu tässä blogissa 1.4.: http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2014/04/kultahippumaljakko-la-engblom.html

Runar Engblom aloitti huonekalusuunnittelijana tai huonekaluarkkitehtina, kuten siihen aikaan ammattinimike kuului. Hänen huonelujaan oli esillä mm. New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939. Myöhemmin hän muotoili myös lasiesineitä 1940-luvun lopulta alkaen Riihimäen, Kumelan, Nuutajärven ja Karhulan lasitehtaille. Merkittävän uran hän teki Taideteollisen oppilaitoksen opettajana 1951 – 1964.
 


 
Tove Janssonin elämään ja tuotantoon voi tutustua mm.
netin virtuaalimuseossa.
 
Tove Jansson on maalannut Runar Engblomin muotokuvan nimellä Huonekaluarkkitehti. Taulu on esillä Tove Janssonin näyttelyssä Ateneumissa ja tuo näyttely on avoinna vielä muutaman päivän eli sunnuntaihin 7.9. asti. Kannattaa käydä tutustumassa tuohon Tove Janssonin syntymän satavuotisnäyttelyyn, joka antaa monipuolisen kuvan hänen tuotannostaan. Samassa salissa Engblomin muotokuvan kanssa on 1930-luvulla maalattu kuva Riihimäen lasitehtaan lasihytistä.

Toisen huonekaluarkkitehdin elämäntyötä esitellään Designmuseossa, jossa on esillä Ilmari Tapiovaaran näyttely 21.9. asti. Samalla kannattaa katsoa ensimmäisen kerroksen pysyvässä näyttelyssä esillä olevat lasiesineet. Siellä on esillä mm. Nuutajärven vanhoja esineitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti