torstai 16. tammikuuta 2014

Markku Pirin maanpäällinen paratiisi on Hämeenlinnassa

 

Markku Piri: Jalokivi / Jewel
Kuva: Timo Syrjänen / Hämeenlinnan Taidemuseo

Hämeenlinnan Taidemuseossa on esillä muotoilija, kuvataiteilija Markku Pirin tuotantoa viime vuosikymmeniltä sekä aivan viimeaikaisia teoksia. Taidemuseon Engel-rakennukseen, eli museon vanhaan osaan, koottu värikäs kokonaisuus Maanpäällinen paratiisi – Markku Pirin muotoilua ja taidetta on nähtävillä  2.2.2014 asti.


Kuva: Reima Määttänen / Hämeenlinnan Taidemuseo

Markku Piri (s. 1955) tunnetaan monipuolisena muotoilijana ja kuvataiteilijana, joka on vaikuttanut niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Piriä on usein tituleerattu mestarilliseksi värien käyttäjäksi ja hänen repertuaariinsa kuuluu kuvataidetta, tekstiilejä, taidelasia, teatteripuvustuksia, sisustuksia, koruja ja keramiikkaa. Hän on suunnitellut mallistoja muun muassa Marimekolle, Vallila Interiorille, Pukkilalle, Finlaysonille, Puustellille ja Finnwearille.

Pirin muotokieli vaihtelee barokkimaisesta runsaudesta graafisiin, geometrisiin linjoihin. Hänen töilleen ovat ominaista niin rehevät, rohkeat värit ja voimakkaat kontrastit, kuin yhden värin eri sävyjen hienostunut leikki. Inspiraatio taiteelliseen työhön löytyy maailman kauneudesta, arkkitehtuurista ja monista kulttuureista.

Markku Piri: King 
Kuva: Terho Aalto / Hämeenlinnan taidemuseo

Hämeenlinnan Taidemuseossa nähtävä kokonaisuus on kaksijakoinen. Alakerran saleissa nähdään Pirin vuosina 2011 - 2012 Euroopassa ja Yhdysvalloissa kiertänyt näyttely, joka tarjoaa otoksen taiteilijan tämänhetkisestä työskentelystä, hänen muoto- ja värimaailmastaan, taiteellisen työnsä lähtökohdista ja inspiraationlähteistä. Esillä on niin lasiesineitä, valokuvateoksia kuin Karita Mattilalle suunniteltu pukukokonaisuus.
 
Markku Pirin muotoilemat lasiesineet on valmistanut Osuuskunta Lasismi Riihimäellä.
 
 
Lähde: Hämeenlinnan taidemuseo  /  http://www.hameenlinna.fi/Kulttuuri/Museot/Taidemuseo/

 

Kuva: Reima Määttänen / Hämeenlinnan Taidemuseo
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti