keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Uusi kirja: Mikä arvoksi antiikille, taiteelle ja vanhoille tavaroille ?

Tuija Peltomaan Suomen oloihin soveltaman ja kirjoittaman Mikä arvoksi antiikille, taiteelle ja vanhoille tavaroille ? –kirjan on kustantanut JK-Publishing Oy.

Varmaan moni vanhojen lasiesineiden keräilijä on miettinyt miksi samanlaisella esineellä on monta erilaista hintaa ostopaikasta ja –ajankohdasta riippuen. Moni pidempään lasiesineiden keräilyä harrastanut, tai alan kauppias, saa välillä turhankin usein vastata alaa tuntemattomien ihmisten tiedusteluihin siitä, minkä arvoinen kyselijän oma lasiesine on. Tässäkin tulee vastaan monen eri hinnan erot; onko kyseessä hinta, jonka esineen omistaja todennäköisesti saisi, jos myisi esineen – vai tarkoitetaanko hintaa, jolla esineen voisi ostaa – nehän ovat harvoin sama asia. Myyntikanavasta riippuen kauppahinnasta osa jää myyntikanavan kulujen peittämiseen ja kauppapaikasta riippuen ostajakin maksaa osan kaupanteon kuluista, näinhän on esimerkiksi huutokaupoissa.

Muuan muassa tämän kaltaisia asioista pohditaan uudessa Mikä arvoksi antiikille, taiteelle ja vanhoille tavaroille ? –kirjassa. Christine Hansson on kirjoittanut alun perin Vad är det värt ?-nimellä Ruotsissa vuonna 2011 julkaistun teoksen, josta Tuija Peltomaa on tehnyt Suomeen sovitetun ja päivitetyn version.

Sitaatti kirjan takakannen tekstistä, joka esittelee kirjan sisältöä:

Istutko tietämättäsi aarteiden keskellä? Mistä tiedät, onko vanha maalauksesi alkuperäinen? Miksi yksi lasimaljakko maksaa huutokaupassa satoja euroa ja toinen myydään kirpputorilla muutamalla kympillä? Mitä teet, jos saat perinnöksi esineitä, joista et tiedä mitään? Nyt saat asiantuntijoilta käytännön ohjeita antiikin ja taiteen ostamiseen, myymiseen ja arvioimiseen.

Tässä kirjassa vertailemme ja tutkimme niitä esineitä, joista usein kysytään. Annamme tietoa huonekaluista, tekstiileistä, keramiikasta, jalometalleista ja muista metalliesineistä, taiteesta, kirjoista, vintage-muodista ja koruista. Mitä ne maksavat? Ovatko ne arvokkaita? Mikä vaikuttaa niiden arvoon ja kysyntään? Mitä asiantuntija katsoo, kun hän arvioi antiikkia ja taidetta? Vinkkimme ovat käyttökelpoisia kaikille, jotka kiertelevät antiikkiliikkeissä ja -messuilla, huutokaupoissa ja kirpputoreilla tai ovat itse myymässä vanhoja esineitään.

Tämä kirja auttaa vertailemaan hintoja sekä liikkumaan antiikkiostoksilla Suomessa, Ruotsissa ja nettihuutokaupoissa. Mukana on myös tuhti tietopaketti alan harrastajille ja ammattilaisille: suomalaiset hopealeimat vuoteen 1960 saakka, kuvakooste Arabian rakastetuimmista lautasmalleista, tietoa grafiikan merkinnöistä, lista venäläisistä emigranttitaiteilijoista Suomessa, luettelot modernin lasin, keramiikan, huonekalujen ja valaisinten valmistajista ja suunnittelijoista sekä tietoa jalometalleista, timanteista ja suomalaisesta salonkimuodista.


Viime vuosina markkinoille on tuotu kirjoja, esimerkiksi sisustamiseen liittyviä, jotka on vain käännetty suomeksi sovittamatta niitä mitenkään täkäläisiin oloihin. Voi kysyä, että miten paljon hyötyä on suomalaiselle lukijalle sisustusoppaasta, jossa on vain englantilaisia huonekaluja ja koriste-esineitä, joita Suomessa on lähes mahdoton ostaa.

Tuija Peltomaa on tehnyt ison työn kirjoittaessaan kirjan suomalaista esineistöä ja täkäläistä hintatietoutta sisältäväksi.

Kirjassa on jaksot huonekaluista, matoista ja tekstiileistä, keramiikasta, lasista, jalometalleista ja muista metalliesineistä, tauluista ja muista taide-esineistä, kirjoista sekä yksi yhteinen luku vaatteista, koruista ja asusteista. Jaottelu vastaa pitkälti alan myyntitapahtumissa tarjolla olevien esineiden kirjoa, mutta vanhat lelut puuttuvat ja ehkä aika ei ole vielä kypsä vintage- ja retroesineistön laajemmalle esiin nostamiselle perinteisempien esineluokkien rinnalle. Toki joitakin vintage-esineitä on kirjan vaatteita ja asusteita esittelevässä luvussa, mutta 1960- ja 70-lukujen muovitavarat ja muut arkiset esineet eivät sisälly teoksen valikoimaan. Ilmeisesti rajaus on tehty huutokauppojen ja antiikkiliikkeiden valikoimien mukaan. Vintage- ja retrotavarat ovat vielä toistaiseksi myynnissä marginaalissa eli vanhojen tavaroiden messuilla ja markkinoilla sekä kirpputoreilla.
 

Aukeamakuva kirjan lasiesineitä esittelevästä luvusta.

Lasiesineitä koskevia sivuja on kirjassa 15 kpl, kun yhteensä kirjassa on 256 sivua. Kun tämä jakso kiinnostaa tässä yhteydessä eniten, niin tähän lasinkeräilijöille läheisimpään sisältöön suhteutuu väkisinkin kaikkein kriittisimmin. Suomalaisen lasinvalmistuksen taustaa ja historiaa käsitellään vain esine-esimerkkien kautta. 25 esimerkkiä ei ihan riitä antamaan kattavaa kuvaa, jonka perusteella lukija voisi arvottaa omia esineitään. Ehkä tämä toimii kuitenkin yleiskäsityksen saamiseksi ja lasiesineistä kiinnostunut siirtyy sitten kirjan ohjeiden mukaisesti etsimään laajempaa hintatietoutta netissä olevien huutokauppatalojen toteutuneiden vasarahintojen listauksista.

Kirjan vahvuus on siinä, että sen avulla saa tiiviissä paketissa kokonaiskäsityksen millaisia esineitä ja mihin hintaan on myyty Suomessa ja Ruotsissa eri antiikkiesineiden kategorioissa. Harvoinhan keräilijä katselee myyntitapahtumissa vain omaan keräilyynsä liittyviä esineitä. Kyllähän sitä tulee ihailtua myös sellaisiakin tavaroita, joita ei ole itse hankkimassa. Omasta keräilyalasta ei jonkin aikaa keräilyä harrastanut todennäköisesti saa tästä kirjasta paljon lisätietoa, mutta hyvän yleiskäsityksen saamiseksi muista keräilykohteista voi kirjaa suositella vanhojen lasiesineiden keräilijöille ja kaikille muillekin vanhoista tavaroista kiinnostuneille.

Aukeamakuva kirjan keramiikkaa käsittelevästä luvusta.

Kirjassa on neljän aukeaman laajuinen Arabian lautasopas.

Kirjan mielenkiintoisimpia kohtia on sen alussa oleva luku esineiden arvon määrittämisestä. Siinä pohditaan juuri noita tämän jutun alussa esiteltyjä kysymyksiä.

Kirja on kovakantinen ja painoasultaan huoliteltu eli se on tarkoitettu kestämään aikaa, mutta vanhojen tavaroiden hinnat voivat muuttua nopeastikin. Tämän taloustaantuman aikana hintakehitys on ollut epäyhtenäistä, ei siis voi millään yhtenäisellä kertoimella muuttaa esimerkiksi vuoden 2011 huutokauppahintoja vaikkapa ensi vuonna silloin vallitsevaan hintatasoon. Jo nyt on nähty monien tavanomaisten taidelasiesineiden hintojen laskeneen jo pari vuotta, kun samaan aikaan kaikkein harvinaisimmat esineet ovat kallistuneet selvästi. Joidenkin suunnittelijoiden esineet ovat saaneet tilapäisen hintapiikin merkkivuoteen liittyvien kirjojen ja tv-ohjelmien avulla. Tällainen hintatietous kirjan muodossa julkaistuna sisältää riskin nopeastakin vanhentumisesta. Vielä ei ole kehitetty painettua kirjaa, jonka sisältöä voisi jälkikäteen päivittää. E-kirjahan tuo tulevaisuudessa mahdollisuuden päivittää kirja myöhemmin vähän samaan tapaan kuin navigaattoreihin ladataan uutta karttatietoutta ja pidetään laite ajan tasalla ostoajankohdan jälkeen.

Kirja on hyvä lisä toistaiseksi kovin suppeaan suomalaisia antiikkiesineitä käsittelevien teosten valikoimaan. Se on ensimmäinen, jossa vanhoista esineistä kirjoitetaan niiden arvon kautta. Voi hyvin uskoa, että lähestyvän joulun alla kirjaa myydään hyvin, sillä laaja-alaisuutensa vuoksi se sopii annettavaksi lahjaksi, sillä kukapa ei olisi kiinnostunut edes jostain vanhojen tavaroiden osa-alueesta ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti