sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Lisää viljantähkäkaiverruksia

Tässä blogissa on julkaisut hiljattain pariin otteeseen kuvia lasiesineistä, joihin on kaiverrettu viljantähkän kuvia. Ohessa on pari esinettä lisää tästä aihepiiristä.

Todennäköisesti Göran Hongellin suunnittelema ja Karhulan valmistama maljakko 1930-luvulta. Rion-ruskean maljakon kylkeen on kaiverrettu viljantähkiä ja sirppi.

Tällaisesta kuvastosta tulee monelle vähän vanhemmalle mieleen sosialistinen realismi, koska 1950 - 1970-luvuilla tuollaisia kuvia näki paljon elokuvateattereiden uutiskatsauksissa ja myöhemmin televisiossa juttuja Neuvostoliiton mahtavista viljasadoista. Myöhemmin on paljastunut, etteivät ne sadot niin hyviä olleetkaan, vaan viljaa ostettiin neuvostojen maahan ulkomailta.   

Hongellin muotoilemia ja Karhulan valmistamia laseja

Ryyppylasin etupuolella on viljantähkä ja toisella puolella on kukkanen. Onkohan se pellon pientareella kasvava päivänkakkara ?

Isompaan lasiin on kaiverrettu kolme viljantähkää eri puolille lasia. Tällaisten lasien markkinahinta ei ole kovinkaan korkea tällä hetkellä, mutta jos nykyisellä käsityön hinnalla tällaisia valmistettaisiin Suomessa, niin hinta nousisi niin korkealle, etteivät enää menisi kaupaksi.


Aikaisemmat viljantähkäjutut löytyvät näiden linkkien kautta:
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2013/08/ohranjyvia-silmissa.html
http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2013/08/lisaa-viljantahkan-kuvilla-koristeltuja.html

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti