keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Raaseporin antiikkiviikon 2013 jälkisanat

Vanhojen tavaroiden harrastajien kesän ykköstapahtuma eli Fiskarsin ja Billnäsin antiikkipäivät ovat onnellisesti takana. Paljon mielenkiintoisia kesätapahtumia on kuitenkin vielä tulossa, esimerkiksi ensi viikonlopun Antiikki ja keräily -kesäpäivät Simpeleellä. Tulevat tapahtumat löytyvät tämän blogin tapahtumakalenterista, josta on myös linkit tapahtumajärjestäjien sivuille. http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/p/lasinkerailijan-kalenteri.html

Oliko tämä viimeinen vuosi Fiskarsin antiikkitorilla ?

Mitä sitten jäi mieleen Fiskarsin ja Billnäsin antiikkipäivistä ? Ensimmäiseksi tulee mieleen Fiskarsin antiikkitorin kutistuminen aikaisempaan verrattuna ja Billnäsin uuden tapahtuman onnistuminen.
Fiskarsin ruukin infra ja ilmapiiri ovat selvästi eri luokkaa kuin Billnäsissä. Hyvin hoidettu ruukkimiljöö ravintoloineen ja kauppoineen nostaa myös antiikkipäivien statusta. Lisäksi vanha veitsitehdas tarjoaa rakennuksena paremmat edellytykset tapahtuman järjestämiseen. Fiskarsissakin oli kyllä aika lämmintä jo sunnuntaina, mutta ei kuitenkaan yhtä lämmintä kuin Billnäsin maneesissa. Maneesissa oli pohjalle levitetty soraa ja sen päälle lattialevyt ja matot. Lattialevyt kuitenkin liikkuivat jonkin verran askelten alla ja joillakin osastoilla lasiesineet heiluivat pelottavasti pöytien päällä lattian keinuessa.

Joidenkin mielestä Billnäsin etu on se, ettei sisäänpääsystä tarvitse maksaa, mutta toisten mielestä pääsymaksuttomuus laskee tapahtuman arvostusta. Ehkä ilmainen sisäänpääsy houkuttelee joitakin, mutta useimmat keräilijät kuitenkin maksavat pääsylipun mukisematta, varsinkin jos rahat käytetään tapahtuman palvelutason kohottamiseen.
Se kumpaa tapahtumaa pitää parempana on pitkälti makuasia. Tapahtuman ulkoiset puitteet ovat Fiskarsissa paremmat, mutta jos toritapahtumaa ei enää ensi kesänä ole, niin valikoiman laajuus on niukempi kuin Billnäsissä. Jo tänä vuonna nimenomaan lasiesineiden keräilijöille Billnäs tarjosi yhtä hyvän kattauksen kuin Fiskars.

Wanha Tammitori Oy otti ison haasteen vastaan ryhtyessään järjestämään uutta tapahtumaa Billnäsissä. Nyt koetun perusteella he ovat lähteneet rakentamaan perustaa pitkäaikaiselle tapahtumalle. Ensimmäisellä kerralla havaittuja puutteita varmaan parannetaan ensi vuonna. Tapahtumasta kehittyy hyvä pari Fiskarsin tapahtumalle.  
Billnäsissä useimmat kävijät kiersivät vain maneesin ympäristön ja vain pieni osa kävi myös ruukintorin myyntipaikoilla. Ensi vuodeksi ilmeisesti kaikki myyntipaikat siirretään maneesin välittömään läheisyyteen ja maneesin ilmanvaihtoa parannetaan.

Yleensä liiketoiminnassa kilpailu pitää myös markkinajohtajan virkeänä, useinhan kilpailijoiden puute saa toimijat laiskistumaan ja unohtamaan tuotekehityksen välttämättömyyden. Kun Fiskarsin vanhassa veitsitehtaassa on omat pitkäaikaiset kauppiaat, eikä uusia myyjiä oteta, niin ainoa vaihtoehto näille on toinen tapahtuma eli tapahtumajärjestäjät eivät kilpaile myyntipaikkoja vuokraavista kauppiaista.
Tapahtumavieraiden pääsylipputuloistakaan ei käyty tänä vuonna kilpailua, kun Fiskarsin antiikkitori ja Billnäsin tapahtuma olivat ilmaistapahtumia. Voi tietysti ajatella, että jotkut tekisivät ostoksia vain näissä ilmaistapahtumissa, eivätkä sitten menisi veitsitehtaalle pääsymaksun vuoksi. Kun länsiuusmaalaiselle metsäseudulle kuitenkin suurin osa kävijöistä tulee yli sadan kilometrin päästä, niin kummankaan tapahtumajärjestäjän on epärealistista kuvitella, että he tulevat vain toiseen tapahtumaan. Kyllä kaikki vähänkään vakavammin vanhoja esineitä harrastavat keräilijät käyvät tietenkin katsomassa molemmat tapahtumat, kun näiden kahden ruukkikylän välimatka on alle 10 kilometriä hyväkuntoista asfalttitietä. Kyllä tämän huomasi kun ajoi jonossa muiden markkinavieraiden kanssa paikkojen välillä kahtena päivänä.

Voi miettiä mitä Fiskarsin vanhan veitsitehtaan tapahtumalle kävisi, jos antiikkikauppa Fiskarsin torilla supistuu entisestään tai loppuu kokonaan ja jos Billnäsin tapahtumaa ei olisi. Vieläkö silloinkin yli 10.000 ostavaa asiakasta matkustaisi pitkän matkan kesähelteessä vain 70 kauppiaan tarjontaa katsomaan ?
Kumpikaan tapahtuma ei ehkä yksinään nousisi, ei ainakaan ylivoimaisesti, vanhojen tavaroiden harrastajien koko kesäkauden ykköseksi, mutta yhdessä näiden tapahtumien yli 200:n myyjän kokonaisuus nostaa Raaseporin tandem-tapahtuman selvästi antiikkialan kesäkauden pääkohteeksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti