tiistai 9. heinäkuuta 2013

Fiskars ja Billnäs kutsuvat

Raaseporin kaupungin vanhat ruukkimiljööt kokevat taas vuosittaisen väenpaljouden tällä viikolla, kun antiikkitapahtumat kestävät 4 päivää torstaista sunnuntaihin.

Uutena palveluna on Billnäsin perinne- ja antiikkipäiville järjestetty bussikuljetus Karjaan rautatieasemalta päivittäin klo 10:05, 11:05 ja 12:05. Takaisin Karjaalle bussit lähtevät ratsastusmaneesin luota 14:30, 15:30 ja 17:30.

Billnäsin ratsastusmaneesissa on noin 30 kauppiasta sisällä, jossa tilaa on 800 neliömetriä. Ratsastuskeskuksen alueen ulkopaikoilla myyjiä on 45 ja ruukin torin alueella noin 30.

Fiskarsissakin on uutena palveluna järjestetty maksuton bussikuljetus 15 minuutin välein kylän eteläpään parkkipaikan läheltä Seurojentalo Lukaalilta Vanhalle Veitsitehtaalle. Bussikuljetusta käytettäessä jää Fiskarsin torin 60 myyntipaikkaa näkemättä. Veitsitehtaalla on 70 kauppiasta paikalla. Enää ei Lukaalissa ole vintage -myyntitapahtumaa, vaan siellä järjestetään Tyylit ja Tekijät –myyntinäyttely.

Jo reilu vuosi sitten liikkeellä oli huhu, jonka mukaan toritapahtumaa ei olisi viime vuonna ollut, mutta se kuitenkin järjestettiin vähän pienemmällä alueella kuin aikaisemmin, kun uusi parkkipaikka vei osan vanhan toritapahtuman alueesta. Viime talvena taas huhuttiin, ettei tänä kesänä olisi antiikkitoria. Se kuitenkin järjestetään, mutta nyt huhutaan, että kesällä 2014 ei enää olisi torilla tapahtumaa samaan aikaan Vanhan Veitsitehtaan Antiikkipäivien kanssa. Huhun mukaan Fiskars-konserni rakennuttaa alueella uutta liike- sekä hotellitilaa ja tori suljetaan. Hotelli valmistuu syksyllä 2013 Fiskars Forumiin. Alueelle suunnitellaan myös panimoa.

Epävarmuus Fiskarsin torin tulevaisuudesta on saanut useamman aikaisemmin Fiskarsin torilla myyneen kauppiaan siirtymään Billnäsin puolelle, kun siellä vaihtui tapahtuman järjestäjä ja tapahtuman luonne. Billnäsin tapahtumaan on yleisöllä vapaa pääsy, kun Fiskarsin Veitsitehtaalle sisäänpääsy maksaa 10 euroa. Fiskarsin torille on myös vapaa pääsy.

Yhdessä nämä kolme tapahtumaa muodostavat houkuttelevan kokonaisuuden. Ilmeisesti tapahtumat kokevat nyt kilpailevansa keskenään, mutta niiden soisi aloittavan yhteistyön ja ryhtyvän yhteistyössä markkinoimaan nimenomaan tuota reilun 200 myyjän tarjoamaa kokonaisuutta messuvieraille sekä järjestää kuljetukset Billnäsin ja Fiskarsin tapahtumien välille. Tällöin paikoitustilan tarvekin vähenisi, kun välin voisi kulkea shuttle-bussilla, eikä tarvitsi etsiä vapaata parkkipaikkaa molemmissa kylissä. Suurin osa tapahtumissa enemmän ostavista alan harrastajista kuitenkin kiertää ne kaikki kolme tapahtumaa, joten on aivan turha pyrkiä toimimaan niin, että asiakkaat ajaisivat yli 100 kilometriä käydäkseen vain yhdessä noista lähekkäin sijaitsevista tapahtumista.


Lähteet: 
http://www.fiskarsinantiikkipaivat.fi/
http://www.billnasantiikkipaivat.fi/ 
http://fiskarskylaseura.org/tori.htm
http://www.etela.com/uutiset/2013/130120-12.html
www.fiskarsforum.fi
Turun Sanomat 7.7.2013 sivu 38: ”Ruukkikylät täyttyvät antiikista ja vanhoista aarteista”


Turun Sanomat julkaisi viime sunnuntaina 7.7.2013 Vivi Vihannon näyttävän ennakkojutun Raaseporin ruukkikylien antiikkitapahtumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti