sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Vanhoja lasiesineitä Galleria Rahlingissa

Vuodesta 1995 alkaen on Galleria Rahling toiminut Porvoon vanhan Raatihuoneentorin kulmalla Välikatu 9:ssä. Yritys aloitti toimintansa taidegalleriana, mutta se muutti melko pian toimintansa antiikkiliikkeeksi. Liike on erikoistunut vanhaan käyttölasiin ja posliiniin. Kaapeista löytyy kotimaisia viini- ja muita laseja alkaen 1800-luvun lopulta. Myös koriste- ja taidelasia on valikoimissa sekä muuta vanhaa esineistöä kattaukseen ja kodin sisustukseen. Näin kevään juhlakauden lähestyessä ovat varsinkin vanhat  kuohuviinilasit kysytyimpien artikkeleiden joukossa.
 
Yrityksen nettisivut löytyvät: www.galleriarahling.com

Galleria Rahling´in myymälän isoimmassa huoneessa paljon esineitä eri tasoilla.

Liisa Johansson-Pape voitti Karhulan lasitehtaan vuoden 1932 suunnittelukilpailun puristelasisarjan kolmannen palkinnon Press-lasisarjalla, jonka sokerikko ja kermakko ovat tässä. Sarjaa on valmistettu useana eri värisenä versiona.

Runsauden paljouden takaa pilkottaa vanha Raatihuone Välikadun toisella puolella.

Henry Ericsson on suunnitellut tämän karahvin ja erikokoiset lasit Riihimäen Lasille viini- ja likööriastiastokilpailuun keskellä kieltolakia vuonna 1928. Henry Ericsson voitti kilpailun astiastollaan, joka käsitti yhdeksän eri suuruista pikaria ja neljä juomalasia, juustokuvun alustoineen, hedelmäkulhon sekä viinakarahvin ja viinikarahvin. Lasit on nimetty muotoilijansa mukaan HE-lasistoksi.  Astiasto oli valmistettu soodalasista ja muottiin puhallettu. Astiasto oli tuotannossa aina 1950-luvulle asti. Kilpailun jälkeen hän toimi tehtaan freelancer-muotoilijana. Ericssonin tunnetuin lasiesine on Barcelona-pokaali, joka oli Helsingin kaupungin lahja Barcelonan kaupungille Barcelonan maailmannäyttelyn yhteydessä vuonna 1929. Hän kuoli 35-vuotinaana liikenneonnettomuudessa Porvoossa.

Vanhempi versio Timo Sarpanevan Claritas-taidelasista.


Heikki Orvolan muotoilemaa taidelasia.
 
Kaj Franckin iso Pilari.



Kauppias Anja Kortejärvi esittelemässä lasivitriinin aarteita.

Iittalan Helmi-laseja on valmistettu 1900 – 1935.

Helena Tynell suunnitteli Parlamentti-lasiston eduskunnan käyttöön vuonna 1948. Ne on valmistanut Riihimäen Lasi.

Vihreä lasi on todennäköisesti Karhulan lasitehtaan tuote 1800-  ja 1900-lukujen vaihteesta. Siinä on etsattu koristelu. Korkeammat lasit on Karhulan lasitehtaan Demonia-sarjaa. Saman muotoista lasia toisella hiontakuviolla varustettuna myytiin Kilta-sarjana, jonka hionnan suunnitteli Göran Hongell.
 
 
Iittalan lasitehtaan Pekka-laseja, jotka on nimetty presidentti ”Ukko-Pekka” Svinhudin mukaan. Lasin suunnittelijaa ei tiedetä, mutta oletetaan että disponentti Attu Johansson ja insinööri Elo Cajander ovat yhteistyössä sen tehneet. Kokoja on yhteensä 20 erilaista ja lisäksi on vielä Amerikan vientimalliston koot 1930-lopun tuotannossa. Laseille on tyypillistä hiottu malja ja kokohiottu jalka, jonka sisällä oleva ilmakupla jätettiin pois vuonna 1959 ja pian tämän malli poistettiin tuotannosta.

Tässä kuvassa tuo jalkaosan sisällä oleva ilmakupla näkyy selvästi.

Värilasia kaapin päällä.
 

2 kommenttia:

  1. Kiitos! En ole pitkään aikaan Rahlingissa poikennut, pitääpä piipahtaa.

    VastaaPoista
  2. Hei! Onko Helmi -laseissa ontto jalka?

    VastaaPoista