tiistai 9. huhtikuuta 2013

Porvoon Jokikadun antiikkiliikerypäs

Irma ja Veikko Koski ovat pitäneet Jokikatu 12:n kohdalta joen rantaan vievän pihakadun varrella Vallen Aitta –nimistä vanhan tavaran liikettä jo 17 vuoden ajan. Talven kylmimmän ajan aitat ovat kiinni, mutta nyt ne ovat auki viikonloppuisin ja kesällä joka päivä.

10 vuotta sitten he laajensivat ja keskittivät paremman tavaran Jokikadun Antiikki –nimiseen liikkeeseen, joka on punaisessa Linna –nimisessä vanhassa talossa osoitteessa Jokikatu 12. Tämä liike on heidän poikansa Olli Kosken nimissä.

Toukokuussa avataan vielä uusi liiketila Jokikatu 20:ssä.

Jokikadun antiikin valikoimat keskittyvät vanhaan lasiin ja posliiniin, mutta muutakin on, esimerkiksi vanhoja valaisimia, kelloja, koruja ja taidetta. Vanhojen lasiesineiden keräilijän kannattaa kuitenkin käydä myös Vallen Aitassa, sillä sieltäkin löytyy mielenkiintoisia lasiesineitä.

”Vanha Arabia ei enää myy niin hyvin kuin aikaisemmin ja esimerkiksi vanhojen maitokannujen hinnat ovat tulleet jo alas, samoin voipytyt. Isojen astiastojen ja irrallisten soppakulhojen hinnat ovat alhaisemmat kuin pari vuotta sitten. Lasiesineissä tavanomaiset Wirkkalan ja Sarpanevan suunnittelemat lasiesineet eivät tahdo käydä kaupaksi, kertoo kauppias Veikko Koski.

Japanilaisen keräilijät ja välittäjät kiertävät myös Porvoossa. ”He haluavat sellaisia Iittalan laseja, joissa on tehtaan i-merkki tallella. Ilmeisesti sellaiset on helpompi myydä Japanissa eteenpäin, kun ei ole esineen alkuperästä epäselvyyttä”, päättelee Koski.

Kun ollaan Saara Hopean kotikaupungissa, niin tietysti hänen suunnittelemiaan esineitä ostetaan. ”Myös Gunnel Nymanin ja Kaj Franckin signeeraamat lasiesineet käyvät hyvin kaupaksi”, Veikko Koski kertoo.

Liikkeen nettisivut löytyvät: www.jokikadunantiikki.fi


Punainen Linna –niminen rakennus on Porvoon kolmanneksi vanhin rakennus. Se on rakennuttu 1780-luvulla ja siinä ovat yöpyneet mm. Ruotsin kuningas Kustaa I ja Venäjän keisari Aleksanteri I. Muusikko Remu Aaltonen on asunut pitkään talon yläkerrassa.


Jokikadun Antiikin valikoimaa.


Värillinen lasi on edukseen ikkunan eteen laitetussa hyllykössä.Täältä voi löytää täydennystä vajaaseen lasisarjaan tai ostaa koko setin.


Liiketilan muodostuu yhdestä isosta huoneesta ja siihen liittyvistä kahdesta pienemmästä tilasta.
 


Jokikadun varrella oleva Linna näkyy ylhäättä tässä Porvoonjoen rannalta otutussa kuvassa. Vallen Aittoja on rantaan johtavan pihakadun molemmilla puolilla.


Vallen Aitan valikoimaa.


Kauppias Veikko Koski myyntipöydän takana.


Hyllyillä on runsaasti vanhoja lasiesineitä.Pihan toisella puolella olevissa vanhoissa ranta-aitoissa on lisää myytäviä esineitä.
 

2 kommenttia:

  1. Hieno kuvaus Jokikadun antiikkiliikkeistä. Pieni tarkennus; Vallen Aitan omistajapariskunnan sukunimi lienee myös Koski!

    VastaaPoista
  2. Väärä kuvateksti, ovat Inkeri Toikan eivätkä Heikki Orvolan vaaseja:

    http://4.bp.blogspot.com/-Il8gXqmeVpg/UWrxeeK5AgI/AAAAAAAAH1Y/5TRRjd7_HAc/s1600/P1040798.JPG

    VastaaPoista