sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kysy museolta –palvelu

Kuvaruutukaappaus: www.kysymuseolta.fi

Kysy museolta on seitsemän suomalaisen museon verkkotietopalvelu. Museot vastaavat palvelun kautta erikoisalaansa liittyviin kysymyksiin. Kysymyksiin voi liittää myös kuvia. Vastaukset lähetetään asiakkaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina verkkosivuilla osoitteessa www.kysymuseolta.fi

Valitettavasti Suomen lasimuseo ei kuulu tämän palvelun tarjoajien joukkoon, mutta Designmuseo kuuluu. He vastaavat myös lasiesineitä koskeviin kysymyksiin. Tällä hetkellä palvelun nettisivuilla on museon vastaus Kaj Franckin Prisma –maljakosta KF 215. Nuutajärven lasitehtaan signeerauksista vastauksessa kerrotaan:

Uniikkiesineet eli ns. taidelasi signeerattiin Nuutajärven lasitehtaalla aina vuoteen 1953 saakka hapotuskynällä, jolloin käytettiin "K.Franck Nuutajärvi Notsjö" -kaiverrusmuotoa. Syksyllä 1953 tehtaalla siirryttiin käyttämään kaiverruskynää. Tällöin esineessä saattaa olla kaiverruksena koko suunnittelijan nimi, joskus vain nimikirjaimet KF, vuosiluku ja Nuutajärvi Notsjö merkittiin näiden lisäksi esineeseen aina vuoteen 1965 saakka. Tuotekokouksessa 17.5.1965 päätettiin luopua vuosiluvun käytöstä kaiverruksissa. Vuosina 1965-68 taide-esineisiin ei myöskään kaiverrettu suunnittelijan nimeä. Muotoilijan nimi alettiin mainita myös talouslasin osalta tuotekuvastoissa jälleen vuonna 1974.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti