sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Gunilla Jungin lasivalaisin


Vanhat valaisimet ovat haluttua tavaraa vanhoista kotimaisista design-esineitä kiinnostuneiden keskuudessa. Monet muotoilijat ovat työskennelleet useiden materiaalien kanssa ja ovat tehneet esineitä eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi Alvar Aalto, Tapio Wirkkala ja Gunnel Nyman ovat olleet tällaisia monitaitureita. Monet lasinkeräilijät tietävät Gunilla Jungin suppean tuotannon taidelasiesineiden alalta, mutta valaisinsuunnittelijana hänen tuotantonsa on laajempi.

Gunilla Jung oli syntynyt 1905 ja hän kuoli jo 1939. Jung aloitti Idmanin tytäryhtiö Lampputehdas Oy:n suunnittelijana 1929. Paavo Tynellin Taito Oy:lle hän suunnitteli 1930-33 ja Ornon suunnittelijana hän työskenteli 1936-39. Juuri nuo Ornon kauden valaisimet ovat ne, joista hänet tunnetaan. Valaisimissaan Jung on käyttänyt useita materiaaleja ja niiden yhdistelmiä.

Keravan taidemuseo Sinkassa oli alkuvuodesta valaisintehdas Ornon historiaa valaiseva näyttely. Oheinen kuva on otettu tuossa näyttelyssä esillä olleesta valaisimesta, joka on valmistettu voimakkaasti muotoillusta lasista.

 
Gunilla Jungin suunnittelema riippuvalaisin, malli no 1032. Varsi on messinkiä ja valaisinosa opaalilasia, johon on maalattu käsin kukkia. Valaisinta on valmistettu myös muun värisestä opaalilasista tehdyllä valaisinkuvulla ilman maalauskoristelua.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti