tiistai 26. helmikuuta 2013

Nuutajärvi - Notsjö 220 vuotta


Designmuseo kunnioittaa Nuutajärven lasitehtaan maineikasta 220-vuotista historiaa tuomalla 8.2.–5.5.2013 Galleria Arabiaan valikoidun otoksen tehtaan sarjatuotannosta aina alkuajoista nykypäivään.
 
Designmuseon tuottaman gallerianäyttelyn keskiöön nousevat Nuutajärven lasitehtaan sarjavalmistetut esineet ja käytettyjen lasivalmistustekniikoiden kiinnostava moninaisuus aikojen kuluessa. Vuonna 1793 perustetun tehtaan tuotanto keskittyi aluksi ikkunalasiin ja lasipulloihin. Puristelasin tuotanto aloitettiin Nuutajärvellä jo 1800-luvun puolivälissä, ensimmäisenä Suomessa. Tehdas oli tunnettu myös näyttävästä filigraanilasista. 1900-luvun sotavuosien jälkeen tehtaassa käynnistyi myös moderni kristallilasituotanto. 1950-luvun tuotannosta nousee esiin suosittu värilasi, jota valmistettiin niin puristelasista kuin puhallettuna, unohtamatta Nuutajärven taiteilijoiden, kuten muotoilijoiden Kaj Franckin ja Oiva Toikan filigraanilasi- ja värikokeiluja. Arvostetuista Nuutajärven lasitaiteilijoista eri aikakausina muistetaan hyvin myös Gunnel Nyman, Saara Hopea, Kerttu Nurminen, Valto Kokko, Markku Salo, Alma Jantunen ja Anu Penttinen – vain muutamia nimiä mainitakseni. Tänä päivänä lasitehtaassa valmistetaan edelleen sarjatuotantoa sekä uniikkia lasia, pääosin Oiva Toikan lasilintuja ja vuosikuutioita. Tehtaan perintöä ovat jatkaneet ansiokkaasti monet paikalliset tekijät, kuten Nuutajärven lasitaitajat ry:n jäsenet.
 
Nuutajärven lasitehtaan perusti vuonna 1793 Jacob Wilhelm de Pont, Åvikin lasitehtaan perustajan poika, Urjalaan eteläiselle Pirkanmaalle. Aluetta halkoo Nuutajoki, jota pitkin saatiin polttopuutavaraa tehtaalle ympäröivistä runsaista metsistä. Lasitehtaan ympäristö muodosti elävän ja tiiviin kyläyhteisön ja tehdas oli arvostettu työpaikka. Puhaltajia tuli tehtaanjohdon kutsumina myös ulkomailta, varsinkin Keski-Euroopasta. Vaativa lasinpuhaltajan työ jatkui usein isältä pojalle. Nuutajärvellä lasiosaamisen taitoja vaalitaan tänään ansiokkaasti ja perinteille on lahjakkaita, niin kokeneita kuin nuoria jatkajia. Kaj Franckin 1970-luvulla suunnittelemassa ja vuonna 2012 kunnostetussa museossa voi perehtyä tarkemmin tehtaan paikalliseen historiaan. Galleria Arabian pienimuotoinen näyttely jatkaa puolestaan kesäkaudeksi esille Nuutajärven lähiseudulle, Iittalan lasimuseoon.



Kaj Franck: Juomalasit / tumblers 2744 (1953), Toive-pakkaus / gift pack (1955). Kuva / Photo Rauno Träskelin – www.designmuseum.fi

Gunnel Nyman: maljakko / vase GN 25, 1947. Kuva / photo Rauno Träskelin - www.designmuseum.fi


Oiva Toikka: maljakko / vase Bambu / Bamboo N480, 1966. Kuva / photo Rauno Träskelin - www.designmuseum.fi


Saara Hopea-Untracht: kaadin / pitcher 1618, pinottavat juomalasit / stackable tumblers 1718, 1952. Kuva / photo Rauno Träskelin - www.designmuseum.fi

Kaj Franck: juomalasit / tumblers 5023, 1953. Kuva / photo Rauno Träskelin - www.designmuseum.fi

Oiva Toikka: lasisto / glassware Iglu, 1973. Kuva / photo Harri Kivilinna - www.designmuseum.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti