torstai 10. tammikuuta 2013

Lastenlinnan maljakko

Oheisissa kuvissa on maljakko, jota kiertää kuvio, jossa on leikkiviä lapsia. Lasinkeräilijöiden keskuudessa on ”yleinen tieto”, että niiden myynnillä on kerätty rahaa Lastenlinnan sairaalan rakentamiseksi. Olisiko jollain blogin lukijalla varmempaa tietoa asiasta, esimerkiksi vanha lehti, jossa näitä esineitä mainostettaisiin ?

Keski-Euroopassa, esimerkiksi nykyisessä Tsekin tasavallassa olevalla Moserin lasitehtaalla, valmistettiin 1900-luvun alkupuolella kristalliesineitä, joissa pronssinen vyö kiersi esinettä usein upotettuna osittain lasiin. Metalliin oli pakotettu kuvioita, jotka kiersivät ornamenttina.

Tämä suomalaisesine on puristelasia, jossa ornamentti on kaiverrettu lasimuottiin. Oheisessa kuvassa on kolme maljakkoa samasta muotista, mutta kaksi niistä on valmistettu värittömästä lasista ja yksi ruskeasta.

 

Toisessa kuvassa näkyy kaksi värittömästä lasista tehtyä maljakkoa, joista toisen kuvionauha on hapotettu.Tiettävästi sama kuvionauha löytyy myös vähän toisenlaisesta maljakosta.


Vapaaherratar Sophie Mannerheim oli Englannissa opiskellessaan tutustunut sikäläisiin lasten huoltolaitoksiin (Children's Castle) ja alkoi soveltaa oppimaansa Helsingin Kalliossa vuonna 1918. Tästä kehittyi Lastenlinnan sairaala, jonka lääkäriksi Arvo Ylppö ryhtyi palattuaan Saksasta opiskelemasta. Sairaalan olosuhteet olivat vaatimattomat ja 1930-luvulla ryhdyttiin suunnittelemaan Uutta Lastenlinnaa. Toinen maailmansota keskeytti hankkeen, mutta sodan jälkeen ryhdyttiin pula-ajasta huolimatta keräämään varoja rakennustyöhön.

Seura on sitaatti Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) historiikista:

Nuoret keräsivät rahaa talkoilla ja MLL:n paikallisosastot järjestivät tempauksia Lastenlinnan hyväksi. Myös tunnetut suomalaiset halusivat osallistua talkoisiin. Jean Sibelius esimerkiksi ehdotti konsertin järjestämistä Lastenlinnan hyväksi. Konsertissa esitettiin Sibeliuksen sovittama ja MLL:lle omistama Jacob de Julinin teos Morceau romantique ensimmäisen kerran. Teoksen käsikirjoitus huutokaupattiin ja siitä sekä teoksen pianosovituksesta saatiin rahaa Lastenlinna-hankkeelle.

Myös ulkomailta, erityisesti Ruotsista, lahjoitettiin rahaa. MLL osti rahoilla säännösteltyjä tai muuten hyvin haluttuja tavaroita ja järjesti hyväntekeväisyysmyyntejä. Näissä kaupattiin korkeaan hintaan ylellisyystuotteita kuten sokeria, kahvia, suklaata ja silkkisukkia. Hyväntekeväisyysmyynnit olivat menestys ja tekivät uuden Lastenlinnan rakentamisen mahdolliseksi.


Nämä maljakot ovat ilmeisesti osa edellä kuvattua varojen hankintaa. Lastenlinnan sairaala valmistui Helsingin Töölöön 1948 eli kaksi vuotta myöhemmin kuin kadun toiselle puolelle valmistunut Lastenklinikka.

Maljakoiden kuvion aihe toistuu myös Lastenlinnan sairaalaan ulkoseinien erikoisrappauksessa, josta kuva ohessa.


Kuva: www.julkisivu.com/rappausmenetelma.html2 kommenttia:

  1. Haluan ostaa kuka myy lastenlinnan maljakkoa
    kari.veikkolainen@pp.inet.fi

    VastaaPoista
  2. Lastenlinnan maljakko ruskea haluaisin ostaa.
    kari.veikkolainen@pp.inet.fi

    VastaaPoista