sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Anu Penttisen taidelasia esillä Lasimuseossa


Lasimuotoilija, taiteen maisteri Anu Penttisen yksityisnäyttely esittelee kokoelman uunituoreita lasiteoksia, jotka ovat saaneet innoituksensa niin ihmisen rakentamasta ympäristöstä, sen rakenteista ja systeemeistä, kuin luonnon vuosituhansien aikana muovaamasta maaperästä, sen kerroksellisuudesta ja muodostumista.

Anu Penttinen on lasiteoksissaan yli kymmenen vuoden ajan kuvannut abstraktein kuvioaihein urbaania kaupunkikuvaa, sen ilmentymiä, detaljeja ja merkkejä. Uudet lasiteokset ovat sekä tekniikaltaan että ilmeeltään tuoreita, jatkaen kuitenkin Penttisen aiemmassakin työskentelyssään käyttämää vahva väri, kuvio- ja muotomaailmaa.

Näyttelyteoksien kuvioissa ja tekstuureissa on käytetty hyväksi muun muassa toistoa, kaleidoskooppimaista peilausta ja reliefimäisyyttä, jotka kaikki ovat tärkeitä Penttisen visuaalisessa työskentelyssä. Myös kuvioaiheiden kaavamaisuus ja sotilaallinen järjestelmällisyys, ja toisaalta näiden rikkominen, on tyypillistä Penttisen töille. Muotoilijaa kiehtoo kaksiulotteisten merkkien ja graafisten elementtien muokkaaminen osaksi kolmiulotteista teosta eri tekniikoin; lasinpuhallus, tasolasin yhteensulatus ja kuumamuovaus sekä timanttihionta ovat kaikki esillä tämän näyttelyn teoksissa.


Superposition Whitescape/Colourscape seinäteossarjassa on läsnä vahva reliefimäisyys, pintastruktuurien vaihtelu ja lasikappaleiden lähes sattumanvarainen päällekkäisyys. Fysiikassa ja matematiikassa käytetty termi superpositio tarkoittaa muun muassa aaltojen tapaa osua toisiinsa ja osin peittää toisensa.

Metamorphism -uniikkivatien kuvio ja nimi viittaavat maaperän kiderakenteen muutokseen kun se esimerkiksi joutuu kosketuksiin magman kanssa.

Saarivaltio - Island State veistoksellisissa uniikkirasioissa ihmisen rakentama yhteisö - kylä, kaupunki tai valtio - on kuin jäävuoren huippu joka lepää veden pinnan alle jäävän maamassan päällä, eläen omaa elämäänsä ja toisaalta vieden yhä enemmän tilaa luonnolta.

Seinäkollaasi Urban Jungle tarjoaa lintuperspektiivin alas betoniviidakkoon. Kyseessä on alati muuntuva kaupunkiympäristö: rakennuksia puretaan ja rakennetaan, nämä lasipilvenpiirtäjät kiinnittyvät maaperään magneeteilla, joten kaupungin voi muotoilla loputtomasti uudelleen.


Maailman väestöstä suuri osa asuu rakennuskomplekseissa ja kerrostaloissa, joiden seinien sisään kätkeytyy valtava määrä elämää, värejä ja yksilöllisyyttä, vaikka ulkopuolelta me näemme vain ruman ja monotonisen rakennuksen. Technicolour -reliefi kääntää talon sisukset ja elämän näkyviin. Eriväriset alueet kuvastavat asuntoja ja tiloja; valoisia, pimeitä, värikkäitä, mustavalkoisia, iloja ja suruja. Jokainen meistä on oman arkensa muotoilija, luoden henkilökohtaisen tilansa olemassa olevien resurssien mukaan.


Uniikit lasipullot ja maljakot ovat muiden teosten ohella valmistettu tasolasista. Kyseessä on ´Roll-up´-niminen tekniikka, jonka kehittäjä on Australiassa työskentelevä lasitaiteilija ja opettaja Klaus Moje. Nykyään kyseinen tekniikka on laajasti eri lasitaiteilijoiden käytössä. Penttinen otti roll-up -tekniikan käyttöönsä vuonna 2011, saaden näin mahdollisuuden entistä tehokkaammin käyttää työssään vahvoja väriyhdistelmiä ja monimuotoista kuviomaailmaa. Tekniikka yhdistää kaksi Penttiselle tärkeää lasinvalmistuksen osa-aluetta, lasinpuhalluksen ja tasolasin yhteensulatuksen, sekä uudistaa raikkaalla tavalla hänen taiteellista ilmaisuaan. Roll-up -tekniikassa lasiesineen aihio on neliömäinen, kerroksellinen, yhteensulatettu lasilaatta, jossa voi jo nähdä lopullisen teoksen värit ja kuviomaailman. Tämä levy lämmitetään vähitellen taipuisaksi, kääritään sylinteriksi lasinpuhalluspillin päähän, ja muotoillaan puhaltamalla kolmiulotteiseksi kappaleeksi. Raidallisissa teossarjoissa Parallel Planes ja Stratum näkyy Penttisen alitajuinen tarve järjestää, toistaa ja organisoida. Urban Sketch -esineissä korostuvat kaupunkiympäristön detaljit yhdistettynä rakennuspalikkamaisiin talojen siluetteihin. Suspension/Fragment -sarjassa esineen pintaan hiotut ikkunat paljastavat sisäosan kuviosta osasia ja Kaleidoscape -teoksissa kuvion kaleidoskooppimaisemien sirpalemaisuutta korostaa entisestään värien kaoottisuus.Näyttelyssä on esillä myös valokuvaaja Jani Kailan vuonna 2011 erään rollup -prosessin aikana ottamia kuvia. Anu Penttinen asuu ja työskentelee Nuutajärven Lasikylässä Pirkanmaalla.


Näyttely on esillä Suomen lasimuseossa Riihimäellä 1.7. asti. Aukioloajat ja ajo-ohjeet löytyvät netistä: www.suomenlasimuseo.fi

Lähde: Suomen lasimuseo


Anu Penttinen: Kaleidoscope
Kuvaaja: Uzi Varon / Suomen lasimuseo


Anu Penttinen: Saarivaltio 2 - Island State 2

Kuvaaja: Uzi Varon / Suomen lasimuseoAnu Penttinen: Stratum Urban Sketch
Kuvaaja: Uzi Varon / Suomen lasimuseoAnu Penttinen: Stratum 2
Kuvaaja: Uzi Varon / Suomen lasimuseo
Anu Penttinen: Urban Sketch Parallel Plans
Kuvaaja: Uzi Varon / Suomen lasimuseoEi kommentteja:

Lähetä kommentti