torstai 16. helmikuuta 2012

Lasipullot keräilykohteena

Kaikilla lasiesineiden keräilijöillä on varmaan ainakin muutama pullo kokoelmassaan tai varsinaisen kokoelman sivussa. Oman ryhmänsä muodostavat keräilijät, joiden varsinainen kokoelma koostuu pulloista. Pullojen keräilijöissäkin on omat alalajinsa: joku kerää tietyn tehtaan tuotantoa, joku tietyn aikakauden pulloja ja joku tiettyyn käyttötarkoitukseen tehtyjä pulloja. Sisustuskäyttöön jotkut keräävät tietyn värisiä, tietyn kokoisia tai tietyn muotoisia pulloja. Pullot sopivat hyvin lasiesineiden keräilyn alkuvaiheessa oleville harrastajille, sillä alkuun pääsee kirpputoreilla pienillä summilla. Mielellämme julkaisemme tässä blogissa lukijoiden kuvia eri tavoin kiinnostavista pulloista. Ohessa on muutama esimerkki.


Tämän pullon kyljestä näkee yrityksen, jolle se on valmistettu. Valmistaneen tehtaan merkin löytää yleensä pullon pohjasta. Tämä Idman & Arvela oli aikanaan Suomen suurin hajuvesien ja muiden kosmetiikkatuotteiden valmistaja.

Keski-ikäisille lukijoille on varmaan tuttu Munkki-lastenyskänlääke, mutta tämä ei ole se munkkipullo, vaan alkoholipullo/karahvi.


Aikuisten munkkipullo koostuu varsinaisesta pullosta ja suojuskoristeesta.


Kun kirpputorilöydöstä hakee tietoa netistä, voi huomata tehneensä harvinaisen löydön. Kuvaruutukaappaus: http://www.worthpoint.com/worthopedia/very-rare-lejay-lagoute-amber-monk-bottle  Pullon alaosassa on tilanneen yrityksen nimi ja se kuuluu perinteikkäälle ranskalaiselle alkoholin valmistajalle: www.lejay-lagoute.com.


Tämä Riihimäen Lasin viimeinen pullokin on löytynyt kirpputorilta. Tiedot löytyvät pullon kyljestä, siinä kerrotaan esimerkiksi se, että pullo on tehty 5.8.1990. Tähän pulloon liittyy sellainen tarina, että muottiin olisi tehty pieni muutos valmistuksen aikana niin, että aivan viimeiset pullot olisivat hieman erilaisia kuin sarjan muut pullot.

6 kommenttia:

 1. Oi mahtava, tämä sinun blogisi, kun kerrot tietojakin noista löydöistäsi! Ja tuo karahvi vau! Upea :)

  VastaaPoista
 2. Huuto.netin kautta löysin tämän blogisi. Aivan mahtava :))

  VastaaPoista
 3. moi !
  mulla olisi kaksi munkintippa pulloa, jotka ovat munkin muotoisi, ruskeita.... osaisiko joku kertoa jotain niistä....

  VastaaPoista
 4. Hei
  Ovatko pullot samanlaisia kuin tässä blogissa 16.5. julkaistu kuva Munkki-yskänlääkepullosta:
  http://lasinkerailijanblogi.blogspot.fi/2012/05/munkki-yskanlaakepullo.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos vaan kyllä ne on just tollaisia.....

   Poista
 5. no turhan uutta, tältä lähtee 1800 lukua, etiketikin käsin tehtyj serigrafioita.

  VastaaPoista