sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Netti ja huutokaupat antiikkikaupan tulevaisuuden foorumeina

YLE TV Ykkösen Aamu-tv:ssä lauantaina haastateltavina olleet Antiikkia, antiikkia –ohjelman asiantuntijat Tuija Peltomaa ja Johanna Lindfors uskovat internetin voimaan antiikkikaupan tiedonvälittäjänä, mutta näkevät huutokaupan tarjoavan sellaisen elämyksellisen ostotapahtuman, jota netistä ostaminen ei ole. Tämä on aika ennalta arvattava näkemys huutokauppatalossa työskenteleviltä.

Internetin kautta informaatiota niin esineistä kuin niiden hinnoistakin on helppo saada eri puolilta maailmaa, mutta ihan kaikki informaatio ei netissä ole paikkansa pitävää. Sitä Peltomaa ja Lindfors painottivat, että tieto on valttia antiikkiharrastuksessa. Mitä enemmän tietää sitä paremmin osaa ostaa ja välttyy tekemästä kauppoja, joita katuu.

Lauantain Ykkösen Aamu-tv löytyy YLE Areenasta: http://areena.yle.fi/video/1326529815788

Kuvaruutukaappaus: YLE Areena                                                          

                                                                                     Keskustelussa sivuttiin myös väärennöksiä. Torstaina 12.1. oli YLE TV1:n klo 20:30 tv-uutisissa juttu taideväärennöksistä. Jutussa haastateltu taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Laiho kertoi, että Suomessa tarjolla olevasta vanhasta maalaustaiteesta noin 20 % on väärennöksiä, jotka on pääosin tehty ulkomailla. Kyseinen tv-uutislähetys löytyy YLE Areenasta: http://areena.yle.fi/video/1326395728838

Aamu-tv:ssä Johanna Lindfors kertoi, ettei lasitaiteessa niinkään tehtailla väärennettyjä esineitä, vaan että otetaan jotain arvostettua taidelasiesinettä läheisesti muistuttava esine ja siihen lisätään tuon arvostetun esineen tekijän signeeraus. Viime vuonna eräästä laatuhuutokaupastakin poistettiin vasta huutokauppatilaisuudessa ruotsalainen kuplalasiesine, johon oli lisätty Brummerin nimi. Kaikki lasiesineitä harrastavat ovat varmaan nähneet monenlaisissa piikkimuoteissa tehtyjä lasiesineitä, joihin on lisätty Gunnel Nymanin nimi. Göran Hongellin tuotantoa tunnetaan sen verran huonosti, että hänen nimissään liikkuu myös runsaasti esineitä, joiden kanssa hänellä ei ollut mitään tekemistä. Silloin tällöin esiin tulee Tapio Wirkkalan suunnittelemia löytö-sarjan sarjan esineitä, joihin on lisätty jälkeenpäin Wirkkalan nimi. Tuo sarjahan ei ollut varsinaista taidelasia, vaan kotien käyttöesineiksi tarkoitettuja edullisia lasiesineitä, joita ei tehtaalla signeerattu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti