keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Karhuntappaja onkin Salmenlinnan eikä Rosolan


Tässä blogissa oli 09.11.2011 kuva vihreästä Karhutappaja -maljasta. Kuvatekstissä mainittiin suunnittelijaksi Yrjö Rosola. Tieto oli peräisin Riihimäen lasin luettelosta Taidelasit 15.3.1951. Sen sivulla 38 on piirretty kuva esineestä, sen nimi ja tuo virheellinen tieto suunnittelijasta.

Esineen pohjassa on kuitenkin Salmenlinnan signeeraus. Antti Salmenlinnan nimi onkin lasitaiteilijana jäänyt varjoon, vaikka osa hänen esineistään onkin tunnettuja, esimerkiksi Seitsemän veljestä –malja ja olympiamalja. Esimerkiksi viime vuonna valmistunut Riihimäen lasia –kirja sivuuttaa hänet vain hyvin lyhyellä maininnalla.
Ohessa kuva vähän erikoisemmasta Seitsemän veljestä –maljasta: maljan yläreuna on tavallisesti pyöristetty, mutta tässä se on fasettihiottu, jotta maljaan on voitu kaivertaa teksti: Eesti – Suomi  maaottelu painonnostossa 26.II.1939 Lahjoittanut vuorineuvos  A.P. Kolehmainen. Eli kysymyksessä on ilmeisesti palkintona annettu malja, jonka on lahjoittanut Riihimäen Lasin perustaja, pääomistaja ja toimitusjohtaja Aatu Paavo Kolehmainen. Kolehmaisesta lisää SKS:n Biografiakeskuksen sivulta: http://www.kansallisbiografia.fi/talousvaikuttajat/?iid=395


Lisää kuvia monipuolisen Antti Salmenlinnan tuotannosta löytyy netistä: http://www.salmenlinna.eu/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti