lauantai 7. tammikuuta 2012

Aurinkopullojen väriloistoa ET-lehdessä

Helena Tynellin muotoilemat aurinkopullot ovat ehkä kaikkein kerätyin kotimainen lasiesineiden sarja. Kokoja on 4 (12.5/17/23/32 cm) ja värisävyjä on useita. Pullojen keräilijöillä on oma kerho ja sillä nettisivut: www.aurinkopullo.com  Sivuston mukaan sarjassa on 76 erilaista pulloa. ET-lehden numerossa 18/2011 on juttu aurinkopulloista ja jutussa on haastateltu pullojen keräilijänä riihimäkeläistä Pertti Mäkelää, joka tunnetaan Purppura-antiikin kauppiaana ( www.purppura-antiikki.fi ).

Jutussa kerrotaan, että aurinkopullot suunniteltiin 1962 ja niitä valmistettiin sekä puu- että metallimuoteissa. Pullon kyljissä olevat auringon säteitä kuvaavat juovat on saatu aikaan muotissa olevien kuparilankojen avulla. Aurinkopullojen valmistus päättyi Riihimäen Lasin tehtaalla 1974.

Jutun on kirjoittanut Tuula Salakari ja kuvat ovat Jaakko Lukumaan. Lehti löytynee lähes jokaisesta kirjastosta.

Aurinkopullojen väriloistoa ET-lehden numerossa 18/2011

5 kommenttia:

 1. Kokoja on 4: 12.5/17/23/32 cm :)

  VastaaPoista
 2. Ostetaan kaiken kokoisia Aurinkopulloja: valley(at)pp.inet.fi

  VastaaPoista
 3. Mitäs tästä sanotte aurinkopullon keräilijät,kokoja pitäisi olla 4eri kokoa mutta minulta löytyy17.7cm korkea kirkas pullo ja suuaukonympäryskin on 8cm.Eli 2/4 osa pulloon verrattuna korkeutta on 7mm ja suuaukonleveyttä 5mm enemmän?ero on 2/4 osa pulloon verrattuna silminnähtävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me keräilijät emme tuohon sano mitään, jokainen pullo tuossa koossa on käsityötä (tai puoliautomaatilla tehty) ja tuollainen mainitsemasi vaihtelu mitoissa on normaalia, varsinkin kaulan pituuksissa saattaa olla jopa yli sentin-kahden eroja.

   Poista